Kezdőlap A lelkiatya válaszol Szabad vasárnap dolgozni a vendéglátásban?

Szabad vasárnap dolgozni a vendéglátásban?

Szemtelen pincér

Tisztelt Lelkiatya! Vonatkozik-e a vasárnapi/parancsolt ünnepnapi munkavégzés tilalma a vendéglátásra? Szabad-e dolgozni üzletben, étteremben, szállodában? Illetve szabad-e igénybe venni ilyen szolgáltatásokat vasárnap?

Kedves Levélíró! Isten egyik fontos parancsa a hetedik nap megszentelése. Fontos, hogy hétről hétre egy napig letegyük a munka terheit, és időt szenteljünk neki, időt szenteljünk a szeretteinkre.

Ugyanakkor a munkaszünet parancsát megelőzi az emberszeretet parancsa. Jézus azt mondta: „Nem az ember van a szombatért, hanem a szombat az emberért.” A hetedik napon, amit Jézus feltámadása óta vasárnap ünneplünk, nem végzünk fárasztó, nehéz, pénzkereset céljából vállalt munkákat, de ez alól vannak fontos kivételek. Természetesen vasárnap is gyógyítani kell a betegeket, el kell hárítani a katasztrófákat, benzint kell tölteni az autókba, ki kell szolgálni a szállodákban pihenőket, vagy az étterembe betérőket.

Akinek ilyen típusú munkája van, amit néha vasárnap is végeznie kell, az igyekezzen a hét egy másik napján megtartani a munkaszünetet, időt szentelni Istennek és a pihenésre. Ha csak lehet, szombat este, vagy vasárnap (reggel vagy este) vegyen részt a Szentmisén, de ha egy-egy alkalommal ez lehetetlen a munkavégzés miatt, akkor hétköznap pótolja be a vasárnap elmaradt Szentmisét.