Kezdőlap Az év minden napjára Szabadon, szeretetből

Szabadon, szeretetből

Szabadon, szeretetből

A Biblia Isten és ember kapcsolatát különböző képekkel mutatja be. A két leggyakoribb a gyermeki és a házastársi viszony képe. Most ezeket hasonlítjuk össze.

Isten számunkra kiismerhetetlen. A szentírók ezért változatos képekkel, hasonlatokkal próbálják Őt megragadni, hogy megértessék velünk egy-egy fontos tulajdonságát, hozzánk való viszonyulását. Talán a két legjelentősebb kép, amivel Isten és a benne hívők kapcsolatát leírja a Biblia, a szülő és gyermek, illetve a jegyesek vagy házastársak kapcsolata.

A szülő-gyermek típusú viszony Isten teremtői mivoltából eredeztethető. A világ és az ember teremtése révén Atyának bizonyul a mindenség számára. Ennek a viszonyulásnak fontos jellemzője, hogy bizonyos értelemben kényszerkapcsolat, létrejöttéről egyedül a Teremtő döntött. Ezt a kapcsolatot megszüntetni vagy eltörölni nem lehet, legfeljebb megtagadni,ám Isten annak az embernek is Atyja marad, aki ezt elutasítja. Olyan viszony ez, amely a Teremtő és teremtménye között minden körülmények között megmarad. A felek vállalása vagy elutasítása ezen semmit sem változtat.

A teljes cikket a teologiablog.hu-n olvashatják el.