Kezdőlap A lelkiatya válaszol Szabadulnék a megromlott házasságból

Szabadulnék a megromlott házasságból

Gyerekjegy
Tisztelt Lelkiatya! Házasságban élek, ami csak polgári színekben köttetett. Van egy 7 éves kisfiunk. Már évek óta, szinte a gyermek születése óta, megromlott a házasságunk. Ott tartunk, hogy a férjem a gyermeket ellenem neveli, kocsmába jár, engem minden rossznak elmond, éheztet, kínoz lelkileg. Fenyeget, hogy elveszi tőlem a gyermeket, mert semmire nem vagyok jó. Teljesen belefáradtam és nagyon félek. A gyermek az életem, és ha nem lenne velem, akkor nincs is miért éljek! Senki nem segít! Hova menjek, mit tegyek? Sajnos a gyermek tudja, érzi, látja ezeket a napi borzalmakat. Első osztályos, és félek, hogy a tanulás rovására és az ő kis lelki fejlődésére megy. Szabadulni akarok, de csak a gyermekemmel együtt, hogy ne ilyen példa legyen előtte. Csak a gyermek tart ebben a házasságban és a félelem, hogy elveszítem. De meddig lehet ezt még így bírni?

Kedves Levélíró! Óriási kincs a gyermeke, és nagyon örülök annak, hogy számára a lehető legszebb gyermekkort, a lehető legjobbat igyekszik megadni. Óriási kincs egy szeretetben, hűségben megélt házasság is, még akkor is, ha fájdalmakkal, problémákkal jár együtt, ahogyan ez legtöbb esetben történik.

Ezért az első lépése az kell, hogy legyen, hogy átgondolja, mit tehet a házassága megmentéséért, megjavításáért. Imádkozzon a férjéért, a kapcsolatukért! Gondolkodjon azon, hogy mi az, amit Ön meg tudna tenni azért, hogy a férjével való kapcsolata jobb legyen, hogy a férje iránti szeretetét kifejezze (azt, ami ebből a szeretetből még megvan a lelke mélyén)! Töltsenek kettesben időt! Kérdezze meg a férjét, hogy mik a kívánságai Önnel szemben, mit várna Öntől, mik a panaszai Önnel szemben!

Nagyon fontos volna, hogy kérjenek külső segítséget! Menjenek el például ketten egy olyan atyához (vagy családterapeutához), akihez van bizalmuk, és aki jól ért a házassági nehézségek megoldásához!

A levelében leírtak alapján úgy látszik, hogy nem sok esély van a házasságuk megmentésére. Mégis az első lépés az kell hogy legyen az Ön részéről, hogy a lehetséges lépéseket megteszi. Ha minden kísérlete kudarcot vall, akkor elkezdhet gondolkodni azon, hogy külön költözik a férjétől. Itt óriási probléma lesz a gyermek elhelyezésének kérdése. Meg kell próbálni a különköltözést és esetleg a polgári válást úgy végigvinni, hogy a gyermek minél kevésbé sérüljön.

Egy megromlott házasság házasság válással végződhet. Kik sérülnek ilyenkor? Ezzel a kérdéssel foglalkozott a Keresztkérdés rovatunk egyik korábbi része.

megromlott házasság, megromlott házasság