Kezdőlap Hírek Százezren vettek részt az extrém keresztúton világszerte

Százezren vettek részt az extrém keresztúton világszerte

Százezren vettek részt az extrém keresztúton világszerte
Március 23-án, pénteken a világ számos részén megrendezték az úgynevezett extrém keresztutat. A résztvevők 40 kilométert gyalogoltak éjszaka, csendben, lelki zarándoklatot is járva, csak magukra és az ima erejére számítva.

A kezdeményezés a krakkói érsekségtől ered, és közel százezren csatlakoztak hozzá, Ferenc pápa pedig üzenetet küldött a résztvevőknek.

„A magányban, csendben és hidegben megtett út fáradsága az Eucharisztiával és az Urunk szenvedéséről való elmélkedéssel együtt olyan elemek, amelyek kortársainknak extrémnek, szélsőségesnek tűnhetnek. Nagyon hasznosak azonban azok számára, akik a valódi szeretetet és az igazságot keresik” – írta a Szentatya üzenetében Marek Jędraszewski krakkói érseknek.

„Ahhoz, hogy az életet meg tudjuk élni a maga teljességében, szenvedéllyel és lelkesedéssel, arra van szükség, hogy elvessünk minden álszentséget és a mulandóság kultúráját az újjászületés érdekében, még azon az áron is, hogy kényelmetlenséget és szenvedést élünk meg” – fogalmazott a pápa. Másrészt pedig az újjászületés vágya, az újrakezdés öröme hitünk alapvető kérdései, amint ezt a Szentatya említette a 2017. november 15-i általános kihallgatáson. „Ezt a vágyat könnyen elveszíthetjük, mert rengeteg dolgunk van, sok tervet kell megvalósítanunk, és a végén kevés idő marad magunkra, szem elől veszítjük azt, ami alapvetően fontos: szívünk életét, spirituális életünket, életünket, amely találkozás az Úrral az imában.”

A pápa lélekben csatlakozott az extrém keresztút szervezőihez és résztvevőihez. Arra buzdított mindenkit, hogy bízzon magában, családjában és Krisztus barátaiban, és nyíljanak meg a feltámadt Krisztus békéjének és erejének. Végül Ferenc pápa apostoli áldását adta mindazoknak, akik Krisztus követésére indultak az imában egyesülve.

Az extrém keresztutat 2009-ben rendezték meg először, az idei már a tizedik alkalom volt. A kezdeményező Jacek Stryczek krakkói egyetemi lelkésznek az volt a célja, hogy az Evangéliumot a modern élettel összekapcsolva élhessék meg azok, akik szeretnék vallási, családi és munkahelyi mindennapjaikat egységben élni. Stanisław Dziwisz bíboros, akkori krakkói érsek nagy lendületet adott az elképzelésnek Celestino Migliore érsekkel, az akkori lengyelországi apostoli nunciussal együtt.

Idén huszonöt ország csatlakozott a kezdeményezéshez, közöttük az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Spanyolország, Németország, Ausztrália és Ukrajna. Összesen több mint 350 városban rendezték meg az extrém keresztutat, mint például Jeruzsálemben is, és 700 különböző útvonalat jártak be világszerte.

Forrás: katolikus.sk