Kezdőlap A lelkiatya válaszol Szeminárium

Szeminárium

Tisztelt Lelkiatya! Kicsit fura lesz a kérdésem. A szeminárium falai között lehet a hobbinkat folytatni? Szeretek festeni és most nyáron szinte minden nap festek képeket. A kérdésem az lenne hogy ezt a hobbit a szemináriumi szabadidőben is lehet folytatni? Tehát arra gondolok,hogy viszek be vásznat, festéket meg ami még szükséges hozzá. Mert úgy tudom hogy a szemináriumokban fontosnak tartják hogy nyitottak legyünk a kultúra és a művészetek iránt , ezért kérdezem. Elnézést még egyszer ezért a fura kérdésért.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy jól fest, van tehetsége és érzéke a szépséget meglátni, és ábrázolni. Igen sok ember pontosan a művészetek által jut el Istenhez. Van számos olyan szentje az egyháznak, és nagyon sok olyan pap, aki egyben művész is volt. Gondolhatunk például Boldog Fiesolei Jánosra (ismertebb nevén Fra Angelicora), Bolognai Szent Katalinra, Antonio Vivaldira, vagy a híres pap költőinkre, pl. Mécs Lászlóra vagy Sík Sándorra. Több olyan kolostor van, ahol egyes testvérek vagy nővérek ikonokat, vagy más műalkotásokat is készítenek.

A papi hivatás nem zárja ki a művészi tevékenységet. Természetesen ennek módját és mértékét egyeztetni kell a püspökkel, akinek egyházmegyéjében a papi szolgálatát teljesíteni szeretné. A szeminárium életrendjében is van helye a művészeteknek. A papnövendékek időről időre elmennek színházba vagy hangversenyre, néha kisebb kórust, vagy zenekart is létrehoznak, zenét hallgatnak. A festés annyiban kicsit különleges, hogy igényel egy önálló helyiséget. Ezt külön a szeminárium rektorától kell megkérdezni, hogy van-e mód és lehetőség arra, hogy egy ilyen kis festő-szobát biztosítsanak.

Ha azonban ezt a szeminárium nem tudja biztosítani, a papi hivatására akkor is tudjon örömmel és lelkesen készülni. A papság az ember egész lényét betöltő ajándék és titok. Ne szomorkodjon a miatt, ha a hivatásáért néhány évre le kell mondania valamiről.