Kezdőlap A lelkiatya válaszol Szentmise a rádióban

Szentmise a rádióban

Tisztelt Lelkiatya! Nyolcvanöt éves nő vagyok. Keringési problémákkal, ízületi bajokkal küszködök, csak az egyik szememmel látok. Télen nem mertem templomba menni szentmisére, hanem itthon interneten vagy vagy rádión hallgattam misét. Kissé meg vagyok zavarodva, mert van atya, aki ezt nem tartja bűnnek, másik atya viszont érvénytelennek ítélte.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy ilyen fontos magának a szentmise, a Krisztussal való találkozás. Valóban minden napunk fénypontja az, amikor Őt hallgathatjuk, az Ő testét magunkhoz vehetjük.

A vasár és ünnepnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége teljesen másként vonatkozik egy egészséges emberre, mint egy betegségekkel küzdő, idős emberre. Aki egészséges, és semmilyen súlyos, rendkívüli körülmény (pl. beteg családtag ápolásának kötelezettsége; olyan utazás, ami miatt nem tud katolikus templomba eljutni) nem akadályozza ebben, az köteles szentmisén részt venni (és ezt nem helyettesítheti rádiós, vagy televíziós Szentmisével).

Aki azonban betegsége, vagy idős kora miatt nem tud elmenni a szentmisére, az természetesen nem követ el bűnt ezáltal. Az ilyen ember nagyon is jól teszi, ha otthon a televízión vagy a rádión keresztül Szentmisét hallgat.

Vagyis azt kell minden esetben felmérnie, hogy nagyobb nehézség és veszély nélkül el tud-e menni a templomba. Ha nem, nyugodtan maradjon otthon, és imádságokkal, vagy a rádiós/tévés szentmise meghallgatásával pótolja a szentmisén való részvételt.

Ha hosszabb ideig nem tud eljutni szentmisére, akkor bátran értesítse a helyi plébánost, aki szívesen ki fog jönni, és meggyóntatja, megáldoztatja.