Kezdőlap Hírek Szentmisét mutatnak be a Szabadság hídon

Szentmisét mutatnak be a Szabadság hídon

Babits Mihály: Áldás a magyarra
Július 28-án a budapestiek által „elfoglalt” Szabadság hídon mutat be szentmisét Sajgó Szabolcs atya: a jezsuita szerzetes nem az ötletadója, csak a kivitelezője a nagyszerű kezdeményezésnek, amelynek hátteréről és üzenetéről is nyilatkozott a 777-nek.

Volt már korábban a lezárt Szabadság hídon?

Hogyne! Amikor 2016 nyarán a közlekedési munkálatok miatt lezárták, akkor rendszeresen kijártam, és néztem az embereket, hogy kik és hogyan használják a hidat. Hamar látszott az igény a fiatalok részéről, hogy szeretnének egy ilyen közösségi teret. Lehet, jobb lenne, ha egy gyalogoshíd épülne a belvárosban, de ez egyelőre álom marad.

Ez a hídlezárás inspirálhatta a Vályó (város és folyó szójátéka – szerk.) Egyesületet, hogy az elmúlt években megszervezze a Szabihíd projektet, azaz hogy a budapestiek birtokukba vehessék négy nyári hétvégén a Szabadság hidat. Ez a nyolc nap ígéretes, tényleg érdemes kilátogatni és megnézni hogyan válik közösségi térré a sokak által szeretett híd.

Mi az, ami megfogta Önt ebben a projektben? Úgy fogalmazott, hogy rendszeresen kijárt és nézte az embereket. Mit látott rajtuk?

A legváltozatosabb dolgokat: onnantól, hogy vidáman iszogattak, odáig hogy kivitték a kanapét otthonról.  Nyilván a szervezőknek is az a célja, hogy egy kulturált együttlétről szóljanak ezek a napok. Elég aggasztó látvány volt, amikor néhányan felmásztak a híd pilléreire, túl magasra. Ezért is fogalmazódtak meg szabályok az idei évre. Egy jól átgondolt eseményről van szó, amely nagy impulzust adhat a városnak.

Július 28-án szentmise lesz a „Szabihídon”, ami egészen különlegesen hangzik. Honnan jött az ötlet?

Nem az én ötletem. Néhány napja megkerestek a szervezők, hogy milyen jó lenne, ha az utolsó napon szentmisét mutatnék be a hídon. Részletesen átbeszéltük a tervet, így született meg a döntés, hogy július 28-án délelőtt 10 órakor lesz a szentmise. Gyönyörű alkalom lehet ez a fiataloknak, a családosoknak, a közösségeknek, az ének- és zenekaroknak, minden budapestinek, hogy együtt ünnepeljük az Eucharisztiát.

Remek alkalom lehet, hogy az életképes, normális keresztények felkínálják azt a többletet, amit Jézus ad nekünk hitünkön keresztül. (…)

Fotó: Daniel Olah