Kezdőlap A lelkiatya válaszol Szeretnék teljesen Istennek tetsző életet élni

Szeretnék teljesen Istennek tetsző életet élni

Kedves Lelkiatya! Először is nagyon köszönöm a korábbi válaszát, segítségét. Most teljes átalakuláson megyek keresztül, szeretnék teljesen Istennek tetsző életet élni. Ennek kapcsán van az életemben pár kérdés, amit szeretnék megoldani.
1. Több mint 10 éve egyedül nevelem (nagyszülői segítséggel) a bátyám két gyermekét, akik az édesanyjuk halála után félárvák lettek. Egyikük központi idegrendszersérült, nem beszélő autista, így nem nagyon tudok sehova sem menni (vasárnapi misére is csak úgy, hogy mamáék vigyáznak rá addig). Érvényes-e a számítógépen keresztül mondott rózsafüzér?
2. Szintén ebből adódik a következő kérdésem, hogy előfordul, hogy elveszítem a türelmemet a gyerekemmel és nem jól reagálom le a hisztiket, dühkitöréseket, én is dühös leszek. Mit tehetnék ellene, hogy jobban tudjam kezelni, türelmesebb legyek?
3. Kisgyermek koromtól kezdve pap akarok lenni (tudom, nem lehetek, ezt elfogadtam), sosem akartam férjhez menni (nem érezném fairnek, hogy más életét tönkretegyem), ez bűn-e?
4. Világéletemben fiús lány voltam, sosem érdekeltek a lányos dolgok, sok olyan tulajdonságom van, ami a fiúkra jellemző, a külső testfelépítésem is inkább fiús, úgy éreztem sokáig, hogy meg kell mutatnom, hogy érek annyit mint egy fiú. Sokszor érzem magam selejtnek. Az lenne a kérdésem, hogy fiús lányok üdvözülhetnek-e?
5. Az utolsó kérdésem azt lenne, hogy a templomból szoktam hazavinni keresztvizet és azzal szoktam megáldani a gyermekeimet és bizonyos időközönként a házunk helyiségeit. Vannak akik szerint semmi értelme nincs, mert csak pap teheti meg. Szerintem, mivel a vizet az Egyház megáldotta, így az áldás érvényes. Mi az Ön véleménye?

Kedves Levélíró! Nagyon örültem a hittel, szeretettel teli levelének! A kérdéseire a következő rövid gondolatokat küldöm:

1. Lehet imádkozni munka, betegápolás, utazás stb. közben is, akár a rádió vagy az internetes rózsafüzér imádság segítségével is. Ilyenkor a figyelmünk általában nem olyan koncentrált, összeszedett, mint pl. egy templomban elmondott ima során. Ez nem baj, imádkozzon nyugodtan ilyen helyzetekben is, az ilyen imának is nagy értéke van, segít a szívünket, gondolatunkat Isten felé irányítani. Azonban legyenek olyan imái is, amikor minden más teendőjét leteszi, és csak Istenre figyel. Isten „megérdemli” azt, az Ő végtelen jóságának és élet-teljességének kijár az, hogy egész lényünkkel szeressük, egész szívünkkel Őrá figyeljünk.

2. Egy súlyosan sérült embert gondozni nagy erőfeszítést, türelmet, sok-sok szeretetet igénylő feladat. Nagyon szép Öntől az, hogy ezt megteszi. Nagy kincs ennek a gyermeknek a számára, hogy védett, családi környezetben élhet, ahol megértik, szeretik őt. Isten bőségesen meg fogja áldani Önt mindazért a jóért, amit ezzel a gyermekkel tesz. Igyekezzen mindig tudatosítani azt, hogy ez a sérült gyermek nem rosszakaratból tesz valami rosszat, hanem a betegségei miatt. Próbálja őt megérteni, belehelyezkedni az ő helyzetébe. Ugyanakkor az önmagában nem baj, nem bűn, ha kifejezi feléje azt, hogy nem jó, amit csinál, ha érezteti vele, hogy ezzel másoknak bajt okoz. Ezzel segíti őt ahhoz, hogy a tettei következményeit megértse, hogy elkerülje azt, ami másoknak kellemetlen. Igyekezzen ezt a rosszallását ne indulatból, idegességből, hanem átgondoltan, de néha a kellő határozottsággal kifejezni.

3. Ez a kérdése hosszabb, és személyes beszélgetést igényelne. Itt a nyilvános válaszban csak annyit kérdeznék Öntől, hogyha érzett valamifajta hivatást, nem gondolt-e arra, hogy szerzetesnő legyen? Az életünk célja az, hogy odaadjuk, szeretetté, ajándékká tegyük. Ennek a két legalapvetőbb útja a házasság és az Istennek szentelt élet. Ha a házasságra nem érzett hívást, nem érezte Isten hívását a Neki való teljes odaszenteltségre?

4. Valóban vannak fiúsabb lányok is. Az egyik legjobb házasság, amit láttam, pont egy ilyen kissé férfiasabb feleségből és egy talán kissé kevésbé férfias magatartású férjből áll. Nagyon szeretik egymást, gyönyörűen nevelik a gyermekeiket.

5. Jól teszi, ha visz haza szenteltvizet. Ezt leginkább úgy szokták használni, hogy egy kis szenteltvíztartóba teszik, és amikor belépnek a lakásba, keresztet vetnek vele.