Kezdőlap Hírek Szíria: a kurdok bezárták a keresztény iskolákat

Szíria: a kurdok bezárták a keresztény iskolákat

Szíria: a kurdok bezárták a keresztény iskolákat
Kurd fegyveresek bevezették a keresztény és a szír közösségek iskoláinak bezárását Qamishliben. A félkatonai szervezet erővel elfojtotta a diákok szüleinek tüntetését a döntés ellen. A teljes cikket az s4c.news oldalán olvashatják el.

A Jazira régió önként kinevezett kormányának kurd autonómiára törekvő erői által előírt új iskolai tantervet, amely bevezeti a kurd nyelv kötelező tanítását minden oktatási intézményben, nem alkalmazták az érintett iskolákban. Ezzel az indokkal zárták be a keresztény iskolákat kedden Qamishliben, Szíria észak-keleti Hassaké tartományában.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciaszövetség egy közelmúltbeli rendelete azt kérte a helyi közösségektől, hogy iskolai programjaikat hangolják össze a kurd autonóm törekvéseket támogató új iskolai tantervekkel. Már augusztus első napjaiban bezártak egy keresztény iskolát Derbiseye városban, miután az intézmény vezetése elutasította, hogy alkalmazza a kurd nyelv és kultúra tanításán alapuló tantervet. Hasztalannak bizonyult a diákok szüleinek tiltakozása is a Szűz Máriáról elnevezett qamishli ortodox templom előtt, ahol a keresztény iskolák bezárása ellen tüntettek. A milícia tűzfegyverekkel oszlatta fel a felvonulást.

A hét éve tartó fegyveres konfliktus miatt közel három millió szíriai gyermek nem jár iskolába. Vannak közöttük olyanok, akik sohasem jártak iskolába, mások pedig hét évet vesztettek az oktatási rendszerben a háború miatt. A negatív adatok ellenére, öt millió szíriai gyermek azonban továbbra is hozzáfér az oktatáshoz az állami iskolákban az ország egyes részein