Kezdőlap Egyéb Szűz Mária imádkozó hadserege

Szűz Mária imádkozó hadserege

A Mária Légiót a rendszerváltás után szervezték újjá Magyarországon. A bonyhádi Kelemen Mária a városi, az egyházmegyei és az országos vezetőségnek is tisztségviselője. Szűz Mária imádkozó hadseregének tagjai minden év márciusában megújítják fogadalmukat.   

Készülnek a Mária Légió tagjai a fogadalommegújításukra. Az eseményre minden év márciusában, egy nagyböjti lelkigyakorlaton kerül sor. Az idei március 22-én lesz, Máriabesnyőn.

A Pécsi Egyházmegyében hét helyen működik Mária Légió: Pécsen, Bonyhádon, Bonyhádvarasdon, Nagymányokon, Pincehelyen, Sásdon és Véménden. Kis létszámú közösségek ezek, nehéz a tagtoborzás és az új csoportok létrehozása.

– Az elmúlt két-három évben körbejártuk a működő plébániákat – mondja Kelemen Mária –, elmentünk vagy száz településre, és gyakorlatilag csak egy helyen könyvelhettünk el sikert: ez volt a nagymányoki alapítás. Az egész országban ez a jellemző, sajnos. Míg 20-25 éve 240–250 csoport működött, ma alig van 150.

A Mária Légió három szintű, a római légiók mintájára felépülő katolikus lelkiségi szervezet. Kelemen Mária mindhárom szinten vezetőségi tag. Lakóhelyén, a Bonyhádi Praesidium jegyzője, az egyházmegyében a Pécsi Curia alelnöke, országos szinten pedig a Budapesti Régia pénztárosa.

A tagok karitatív tevékenységet látnak el. Segítik az időseket, a hajléktalanokat, látogatják a betegeket, a rabokat, és lelki támaszt nyújtanak a rászorulóknak, az elesetteknek, a szenvedélybetegeknek, a prostituáltaknak. Sokat imádkoznak, általában a rózsafüzért, leggyakrabban az irgalmasság rózsafüzérét. A közös ima is légióhoz méltó, katonás rendben zajlik a világon mindenütt, egységesen. Egy asztalkára Szűz Mária-szobrot helyeznek, s attól meghatározott távolságra a légió jelképét (jelvényét), a Vexillium Legionist. Ennek alján egy földgömb látható – jelezve, hogy az 1921-ben Írországban indított kezdeményezés (Mária imádkozó hadserege a sátán ellen) mostanra minden lakott földrészt meghódított –, közepén egy Mária-ábrázolás van, tetején pedig a Szentlélek, galamb képében.

Magyarországon már a háború előtt jelen volt a Mária Légió, ám a szocializmus évei alatt nem működhetett. Újjászervezését a rendszerváltás után kezdték. Az első csoport Petőfiszálláson alakult meg a kilencvenes évek legelején, a második Budapesten. Pécsen 2000-ben, Bonyhádon 2005-ben jött létre közösség, Kelemen Mária 2011-től kapcsolódott be ebbe a hitéleti munkába.

– Amikor elmentem az első összejövetelre, rögtön megérintett ez a szellemiség. Éreztem, hogy itt a helyem.    Azóta is sok lelki ajándékot kaptam, és remélem, valamenynyit át is adhattam másoknak.

Azt gondolhatnánk, hogy női mozgalom a Mária Légió. De nem. A tagok közel egynegyede férfi. Papok is szép számmal közreműködnek. Pécsen Morvay Imre templomigazgató az imádkozó légió első számú segítője. De közismert Szent II. János Pál pápa Mária-tisztelete is.

Wessely

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút