Kezdőlap Egyéb Tamási Áron-emlékév

Tamási Áron-emlékév

Tamási Áron

Tamási Áron-emlékévet hirdetett 2022-re a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága az író születésének 125. évfordulója alkalmából. Az ezt bejelentő sajtótájékoztatón elhangzott: az emlékévet lebonyolító Magyarság Háza és a Tamási Áron-emlékbizottság a Kárpát-medencében, az anyaországban és a diaszpórában élő honfitársainkat egyaránt szeretné megszólítani programjaival.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta: Tamási Áron neve az egész magyar nemzet számára hívószó. A Tamási-életmű a magyar kultúra elidegeníthetetlen része, szervesen hozzátartozik a magyar identitáshoz, az emlékév rendezvényeit éppen ezért szeretnék elvinni világszerte minél több magyar közösséghez. „Számunkra Tamási Áron nemcsak a székely-magyar írót jelenti, hanem azt az embert is, aki egész életében hitet tett magyarsága, nyelve, kultúrája mellett. Munkássága is ezt bizonyítja” – fogalmazott az államtitkár. Kiemelte: az emlékév fontos célja, hogy az írót minél közelebb vigye a gyermekekhez, a fiatalokhoz, ezért a programok jó részének célközönsége ez a korosztály lesz.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója hangsúlyozta: 2018-ban, a Mátyás király-emlékévben közel 300 rendezvényt valósítottak meg, és feltett szándékuk, hogy ez idén is így legyen. „A Magyarság Háza életében mindig kiemelkedő jelentőségű június 4-e, a nemzeti összetartozás napja, amely idén egybeesik a pünkösdi búcsúval. Erre az alkalomra a csíksomlyói kegyhely környezetébe több programot is tervezünk” – tájékoztatott.

A. Szabó Magda, a budapesti Tamási Áron Közalapítvány elnöke, a Tamási Áron 125 Emlékév projektvezetője felvázolta: az emlékév január 22-én a marosvásárhelyi kultúrpalotában nyílik meg a helyi Spektrum Színház Tündöklő Jeromos című előadásával, ugyanekkor Budapesten a Nemzeti Színház nagyszínpadán diákszínjátszók játszanak részleteket Tamási műveiből. Az emlékév során sok más mellett lesz novellapályázat, illusztrációs és prózamondó verseny, bábelőadás, táncjáték, mese, kiállítás, irodalmi est, megjelenik folyóirat-emlékszám, tanulmánykötetek és az Ábel-trilógiát is kiadják ünnepi kiadásban.

Az emlékév jelmondata: „Nincs módunkban kitérni a hűség elől”, fővédnöke pedig Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. Az eseményekről a www.tamasiaronemlekev.hu honlapon lehet tájékozódni.

Varga Gabriella

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút