Kezdőlap A lelkiatya válaszol Természetes családtervezés

Természetes családtervezés

Tisztelt Lelkiatya! Kérdésem az lenne, jól gondolom-e, hogy a Katolikus Egyház álláspontja szerint a TCST (Természetes Családtervezés) nyugodtan alkalmazható fogamzásgátlásra (pl. a gyermekek születése előtt/után, közben), amennyiben a házaspár tagjai önzéstől mentesen, lelkiismeretesen, közösen, megfontolás után (beleértve az imát) úgy ítélik meg, hogy erre szükség van (pl. anyagi, egészségügyi, lelki vagy egyéb okból)?

Kedves Levélíró! A Katolikus Egyház tanítása szerint Isten a felelősségteljes gyermekvállalásra hívja a házastársakat (II. Vatikáni zsinat, Gaudium et spes 50). Ez azt jelenti, hogy felelősen mérlegelniük kell, hogy hány gyermeket tudnak vállalni. Meg kell vizsgálniuk, hogy egészségi állapotuk, anyagi helyzetük, teherbírásuk stb. hány gyermek szeretetben történő felnevelését teszi lehetővé a számukra. A döntésükkor vegyék azt is figyelembe – tanítja a II. Vatikáni zsinat – hogy mit kíván tőlük családjuk, hazájuk, sőt az Egyház közjava.
Fontos, hogy ebben a döntésükben ne az önzés, ne a kishitűség, hanem a hit és a nagylelkűség vezesse őket.
Ha felelős döntés után úgy látják, hogy több gyermeket nem tudnak vállalni, vagy egy ideig nem tudnak újabb gyermeket vállalni, akkor nyugodt szívvel használhatják a TCsT (Természetes Családtervezés) módszerét. Ez a módszer nem avatkozik bele mesterségesen az Isten által teremtett világ rendjébe, hanem a nő terméketlen időszakait kihasználva teszi lehetővé a házastársi együttlétet. A házastársak testi kapcsolata nagyon fontos ahhoz, hogy a házasság életerős, meghitt, boldogító maradjon.