Kezdőlap A lelkiatya válaszol Tisztaság a házasság előtt

Tisztaság a házasság előtt

Kedves Lelkiatya! Barátnőmmel több mint 1 éve vagyunk együtt. Mindketten vasárnaponként templomba járó katolikusok vagyunk. Az utóbbi fél évben sajnos egyre hevesebb viták alakulnak ki köztünk a házasság előtti tisztaság témája miatt. Én szeretném megtartani, de neki volt már kapcsolata. Sajnos ő ezt egyáltalán nem tartja elismerésre méltó erénynek, mi több egyre hevesebben reagál, ha visszautasítom, sőt negatív jelzőkkel minősít. Nem tudom mit tehetnék! Rengeteg áldozatot hozott értem, de nem lehet meggyőzni őt erről. Vagy bennem van a hiba, hogy én ezt így gondolom? Mit tehetnék, hogy ne veszítsük el egymást? Szomorú, hogy sok hívő fiatal szerint már nem fontos a tisztaság.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy fontosnak tartja a házasság előtti tisztaságot. Nehéz mit válaszolnom a kérdésére, mert ismernem kellene a barátnőjét is, és meg kellene értenem, hogy a számára mi okoz igazából nehézséget.

Fontos volna őt meggyőzni arról, hogy a házasságig megőrzött tisztaság jó, értékes, segíti a boldog házasságot. Ha valaki azzal szembesül a házasság előtt, hogy ő a 20 férfi vagy nő a párja életében, akkor azt hiszem, hogy kissé összeszorul, elfacsarodik a szíve. A lelke mélyén mindenki arra vágyik, hogy ő legyen az első és egyetlen. A lelke mélyén minden igazán szerelmes ember tudja, hogy a szüzesség kincs és érték. A szüzesség ezt jelenti: egészen, mindenemet neked adom. Nem csak egy hetet, egy hónapot, néhány évet, hanem a múltamat és a jövőmet is, az egész életemet.

Sokan azt mondják, hogy ki kell próbálni a házasságot, összeillik-e két ember. A statisztikák pontosan az ellenkezőjét mutatják. Amelyik házasságokat kipróbálták, azok nagyon gyakran szétesnek. Amelyiket nem próbálták ki, azok nagyon gyakran együtt maradnak. Valójában a házasságot nem lehet kipróbálni. Azt, hogy totálisan odaadom az életemet, azt nem lehet próbálgatni. Azt egyszer egy életben lehet megtenni, odaadni és megkapni.

Ha annyira megérett a házassági döntés, akkor miért nem házasodnak össze most?

Kérdezze meg a párját, hogy miért zavarja ennyire, hogy nincs testi kapcsolat? Fizikai szükséglet? Fél attól, hogy magánál valami gond van ezen a téren? Nem érti a szüzesség értékét?

Az udvarlás nagyon jó időszak arra, hogy két ember megismerje a másikat, elmélyítsék a kapcsolatukat. Ha a testi kapcsolat elindul, az olyan nagy erejű, hogy a lelki kapcsolatra fordítható figyelmet szinte teljesen elveszi. Később a házasságban nagyon nagy bajokat okozhat, ha nem tanulnak meg a testi kapcsolaton kívüli, lelki módokon is harmóniába kerülni, elmélyíteni a kapcsolatukat.