Kezdőlap Hírek Tisztelet az indonéz földrengés hősének!

Tisztelet az indonéz földrengés hősének!

Tisztelet az indonéz földrengés hősének
Nemzeti hősként tekintenek az önmagát feláldozó indonéz férfira, aki saját élete árán mentette meg Ricosetta Mafella pilóta és utasai életét azáltal, hogy az utolsó pillanatig segítette őket abban, hogy elmeneküljenek a földrengés és a szökőár elől, amely a napokban sújtotta Palu városát.

Péntek délután a 21 éves Anthonius Gunawan Agung a palui légtér irányítótornyában látta el feladatait. Mafella gépe már a kifutópályán tartózkodott.
„Nagyon el akartam indulni. Egy hang a fejemben azt mondta, hogy csak induljak már el innen minél előbb – számolt be az eseményről később a 44 éves pilóta –, a saját személyzetemet és a földi személyzetet is folyamatosan sürgettem.”
A gép 18:02-kor szállt fel. A 7.5-ös erősségű földrengés pedig kevesebb mint egy perc múlva csapott le a régióra. Ahogy az irányítótorony elkezdett remegni, Agung körül mindenki egyből kimenekült onnan, egyedül ő maradt ott, hogy a gép biztonságosan fel tudjon szállni. Miután megbizonyosodott arról, hogy a gép nincs veszélyben, ő is megpróbált kijutni a már összedőlő toronyból. Mivel a kijárat már el volt zárva, az ablakon kellett kivetnie magát. Sérüléseibe nem halt bele azonnal, azonban mire a mentők kiértek, már életét vesztette.

Eközben a gép személyzetének és a 147 utasnak fogalma sem volt arról, mi történik a földön, egészen addig, amíg Mafella meg nem látta a pilótafülkéből az akkor még tengerpart közelében lévő hatalmas hullámokat. Ezután próbálta hívni a légi irányítókat, hogy figyelmeztesse őket, de senki sem válaszolt neki. Csak később tudta meg, miért.

„WhatsAppon van egy közös csoportom a többi forgalomirányítóval, így velük fel tudtam venni a kapcsolatot. Egyikük mondta el, hogy kérték Agung-ot, hogy hagyja el a tornyot, de ő maradni akart, mivel a mi gépünk akkor még nem szállt fel. Amikor megtudtam, mi történt, nem jutottam szóhoz.”
Eddig legalább ezren vesztették életüket a földrengésben és az azt követő szökőárban, és félő, hogy ez a szám tovább fog növekedni. Anthonius Gunawan Agung helytállása nélkül ez a szám még sokkal magasabb lenne.
A fiatalon elhunyt légi irányító kétszeres posztumusz előléptetésben részesült munkahelyén hihetetlen tettéért, temetésére katonai tiszteletadás keretei között került sor. Története szerencsére az interneten keresztül széles körben elterjedt, így Indonézián kívül is hősként tekintenek rá a világ számos pontján.

Forrás: bbc.com
Fotó: Pixabay