Kezdőlap Hírek Új védőszentje lehet az alkoholistáknak

Új védőszentje lehet az alkoholistáknak

Új védőszentje lehet az alkoholistáknak
Matt Talbot példaképe lehet és segítséget nyújthat annak a több a százezer embernek Magyarországon, akik az alkoholizmus betegségében szenvednek. VI. Pál pápa már 47 évvel (!) ezelőtt úgy fogalmazott, hogy ideje lenne szentté avatni az egyszerű ír munkásembert, aki tizenhat év alkoholizmust követően tért meg és segített másokon. A teljes cikket a 777 oldalán olvashatják el.

Magyarországon az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség az alkoholizmus: egyes felmérések szerint 800 ezer, míg pesszimistább becslések alapján akár 1 millió ember függ hazánkban az alkoholtól. Természetesen nemcsak nálunk jelent komoly problémát a mértéktelen italozás, és talán az sem véletlen, hogy az alkoholfüggőségből gyógyulók egyik nagy példaképe Írországban élt: ő Matt Talbot, akit hatalmas tisztelet övez szerte a világon! Annak ellenére van ünnepnapja például a katolikus egyházban, hogy még „csak” tiszteletreméltó, de minden bizonnyal hamarosan szentté is fogják avatni. (…)

Matt Talbot 16 év masszív alkoholizmust követően tette le az italt, hogy utána negyven éven (!) át ne igyon többet. Az első hét esztendő rettenetesen nehéz volt a számára: amikor elbizonytalanodott, akkor Isten segítségét kérve imádkozni kezdett. Lelki olvasmányokat olvasott, ha tehette mindennap misére ment. Adósságait szépen elkezdte visszafizetni: előfordult, hogy nem találta meg azt az embert, akitől kölcsönkért, ezért a pontos összeggel bement a templomba és misét mondatott érte. Ugyanakkor ugyanaz az egyszerű kemény munkás ember maradt élete végéig: a hosszú fizikai munkával eltöltött évtizedek rendkívül erőssé tették, kitartóan dolgozott rakodóként, hogy utána Istennel töltse szabadidejét. A főnökei annak ellenére – vagy éppen ezért – tisztelték, hogy nem volt mindig engedelmes feléjük: többször kiállt ugyanis munkatársai mellett, sőt 1913-ban csatlakozott a dublini munkások sztrájkjához is. (…)

A férjem alkoholista