Kezdőlap A lelkiatya válaszol Válságban van a házasságom

Válságban van a házasságom

Kedves Lelkiatya! Házasság érvényességével kapcsolatban szeretnék kérdezni. Házasságunk előtt már ismertük egymást feleségemmel pár éve, a házasság kötésekor ő húsz, én harminc éves voltam. Eltelt pár év az egyházi házasság után, és bár emberileg szeret, a testi kapcsolatot kerüli mondván, hogy előttem nem volt más az életében, a házasság kötésekor sokkal komolyabbnak, felnőttebbnek gondolt, és azóta rájött, hogy mást kellett volna választania. Nagyon sok mindent próbáltunk megtenni. Voltunk pszichológusnál családterápián, imádkoztunk sokat közösen. Sajnos a személyiségemet, képességeimet nem tudom megváltoztatni.

Kedves Levélíró! Nagyon sajnálom, hogy ennyire nehezen alakul a házasságuk. Ha a testi kapcsolat egyáltalán nem valósult meg maguk között, akkor az egyház nem is tekinti ezt a házasságot teljes értékűnek, és a Szentszék felbonthatja, amennyiben ezt kérik. Amennyiben e mellett döntenek, keressék egy ilyen ügyekben jártas pap segítségét.

Természetesen lehetséges szeretetben megélt kapcsolatot ápolni akkor is, ha valamilyen okból a testi kapcsolat nem tudott kialakulni maguk között. Ehhez azonban szükséges, hogy mindkét fél szeretettel, nyitottsággal, alakuló képességgel, jóakarattal álljon hozzá a kapcsolathoz.