Kezdőlap A lelkiatya válaszol Van értelme bízni egy jobb világban?

Van értelme bízni egy jobb világban?

Kedves Lelkiatya! Sokszor megfordul a fejemben a kérdés azzal a szentírási idézettel kapcsolatban, hogy „talál-e hitet a földön”. Miért annyira bizakodó az Egyház? Nem ítélem el a bizakodó kijelentéseket, csak érdekel, hogy mi értelme van bízni egy jobb világban, ha még a Szentírás is kijelenti, hogy ne számítsunk rá. Az emberek szíve kihűl, széthullanak a családok, és meg sorolhatnám a végidők jeleiről szóló írást.

Kedves Levélíró! A Szentírás nemcsak negatív dolgokat ír le a történelem végéről, hanem pozitívokat is. Például Jézus azt mondta: „Hirdetni fogják Isten Országának ezt az örömhírét az egész világon, bizonyságul minden népnek, csak akkor jön el a vég.” (Mt 24,14) A próféták is jövendöltek a végső, békés, messiási időkről. (Iz 11,6-9)

2000 éve Rómában teljes nyilvánossággal rabszolgák ezreit ölték meg a cirkuszokban, a nép, a filozófusok, a császárok szórakoztatására. Ma ezt nem lehetne megtenni egyetlen európai város nagycirkuszában sem. Európa nyugatibb felén kb. 75 éve nem volt háború. Ilyen időszak eddig soha nem volt a történelemben. Egyre több felé a világon vannak jogállamok, ahol a kisember jogainak is van védelme. Ezt sem kapta meg az emberi történelem legnagyobb részében a jobbágy, a rabszolga, a szegény. Úgy gondolom, hogy mutatkozik némi fejlődés az emberiség történelmében az újra és újra megjelenő bűn és embertelenség ellenére is.

Reményünk legfőbb alapja Isten, aki az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég, kezében tartja a világot és a történelmet. Az Ő ereje, szeretete jelen van világunkban, hat az emberek szívére, hat az emberiség történelmére is. Isten vezeti a világot a beteljesedés felé.