Kezdőlap A lelkiatya válaszol Védekezünk a férjemmel – áldozhatunk?

Védekezünk a férjemmel – áldozhatunk?

Tisztelt Lelkiatya! Az lenne a kérdésem, hogy járhatunk-e a férjemmel áldozni, ha védekezünk (de semmilyen abortív módszert nem használunk)? Mindketten szeretnénk nagy családot, de jelen pillanatban nem tudjuk ezt megengedni magunknak sem egészségügyi, sem anyagi szempontból. Már van egy féléves kisfiúnk. Mivel császárral jött világra, nekem kockázatos lenne egy újabb terhesség egy éven belül.

Kedves Levélíró! Öröm volt olvasni mindazt, amit a családjáról leírt, és látni, hogy mennyire felelősségteljesen igyekeznek dönteni az életük fontos kérdéseiben.

Az egyház nagyon fontos értéknek tartja a házasság stabilitását, életerős, bensőséges voltát, és ennek megőrzését, ápolását, amelyhez legtöbb esetben a testi kapcsolat is elengedhetetlenül hozzátartozik. A testi kapcsolat hosszú időn át való szüneteltetése legtöbbször a két fél érzelmi, emberi eltávolodásához vezet.

Emellett fontos érték a családtervezés módjának az isteni természettörvény szerinti megválasztása. Amennyire csak lehetséges, a házaspároknak a természetes családtervezésre kell törekedniük. Ez a módszer (amelyről bővebben lehet olvasni pl. a www.tcst.hu honlapon) nem csak a ciklusok kiszámítására épül, hanem más, kiegészítő jelek alapján tudja nagy biztonsággal megmondani a ciklus terméketlen napjait. Magától értetődő – és nagyon örültem annak, hogy ez a maguk számára is evidens – hogy semmilyen abortív módszert (pl. kettős hatású tabletták /és a fogamzásgátló tabletta sajnos ilyen/, spirál) keresztény, a megfogant életet tiszteletben tartó ember nem alkalmaz.

Amennyiben a két érték, a házastársi kapcsolat stabilitásának és bensőségességének megőrzés egyfelől, másfelől pedig a természetes családtervezés módszerének alkalmazása ütközik egymással, akkor választhatják az első értéket, a kapcsolatuk életerős voltának, bensőségességének megőrzését. Ezzel a döntésükkel együtt áldozhatnak is. Törekedjenek azonban arra, hogy mihelyt ez lehetségessé válik, visszatérjenek a természetes módszer használatához.

Sok áldást kívánok egész életükre!