Kezdőlap Hírek XVI. Benedek megvédte Ferenc pápát

XVI. Benedek megvédte Ferenc pápát

XVI. Benedek megvédte Ferenc pápát
Ferenc pápa
Levélben vette védelmébe Ferenc pápát XVI. Benedek hétfőn, „ostoba előítéletnek” nevezve az utódjával szemben felmerülő, az egyházfő teológiai nézeteivel kapcsolatos bírálatokat – számol be a Magyar Hírlap.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa levelet küldött a 2013. március 13-án megválasztott Ferenc pápa tiszteletére rendezett könyvbemutatóra. A Vatikán ugyanis kötetsorozatot adott ki Ferenc pápa teológiai nézeteiről tizenegy nemzetközi teológus együttműködésével.

A nyugalmazott pápa levelében azt írta, hogy a sorozat „reagálni akar arra az ostoba előítéletre, miszerint a jelenlegi pápa csak egy praktikus ember teológiai vagy filozófiai képzettség nélkül”. XVI. Benedek hangsúlyozta, hasonló véleményt fogalmaztak meg korábban vele szemben is. Bírálói akkoriban azt hangoztatták, hogy kizárólag elméleti teológus volt, aki „keveset értett egy mai keresztény gyakorlati életéből”.

XVI. Benedek hozzátette, Ferenc pápa mély filozófiai és teológiai képzettséggel bír, ami segít meglátni „a két pápaság közötti belső folyamatosságot, minden stílusbeli és személyiségtől függő különbség ellenére”.

Imádság a nagyszülőkért – XVI. Benedek pápa