Kezdőlap Hírek 8 tulajdonság, amiért Benedek Tibor igazi példakép

8 tulajdonság, amiért Benedek Tibor igazi példakép

Martí Zoltán megemlékezése a magyar sportlegendáról.

Budapest, 2020. június 18.
A súlyos betegség után, életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó emlékére tartott gyertyagyújtás résztvevõi a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodánál 2020. június 18-án.
MTI/Mónus Márton

Mérhetetlen nagy túlzás lenne azt állítani, hogy személyesen ismertem volna Benedek Tibort, a ma hajnalban elhunyt legendát. Ugyanakkor abban a szerencsés megtiszteltetésben részesülhettem, hogy – még amikor szövetségi kapitány volt – készíthettem vele néhány interjút. Nagyon nagy hatással volt rám: nem azért, mert különösebben kedves vagy barátságos lett volna velem, hanem mert egészen ritka kisugárzása volt. Tiszteletet parancsoló – de ezt a tiszteletet ő is megadta mindenki felé.

Vannak más sportolók is, akik meghódítják a világot, akik sportáguk kolosszális egyéniségeivé válnak, akiket hatalmas szeretet övez a hazájukban. De Benedek Tiborra nem ,,csak” a három olimpiai aranyérme, edzőként és játékosként is elért világbajnoki címe miatt nézett fel egy egész ország – sőt egy egész sportág – hanem emberi kvalitásai miatt is. Íme nyolc szubjektív érv, hogy miért példakép a 8-as számú sapkában megannyi sikert megélt sportoló. Jelen időben, mert ő halála után is az marad sokunk számára.

1. Kitartása

Benedek sokszor nyilatkozta, hogy nem volt különösebben tehetséges a labdajátékok terén – bár azt hiszem, sokan elfogadnánk ezt a ,,tehetségtelenséget”. Tény, hogy voltak nála nagyobb zsenik, akiket Isten úgy teremtett, hogy vérükben volt a vízilabda, és az is tény, hogy közülük sokan lemorzsolódtak, mert nem voltak elég kitartóak. 

Sok legendás történet kering arról, hogy Benedeket egyszerűen nem lehetett kihívni a medencéből fiatalkorában, reggeltől estig gyakorolt, edzett, fejlesztette magát. Olyan mérhetetlen hozzáállása volt, amely edzőit és csapattársait is megdöbbentette. Ennek a hihetetlen győzni akarásnak és akaraterőnek köszönhetően nem csak utolérte a csapattársait, hanem ki is emelkedett közülük. Tízből kilencen feladták volna, ő azonban példát mutatott arról, hogy hogyan érdemes küzdeni.

2. Talpra állása

A 2000-es sydney-i olimpia előtt egészen döbbenetes módon hurcolták meg a klasszis vízilabdázót: egy banális hiba – a lábgombájára használt kenőcs szteroidot is tartalmazott – miatt doppinggal gyanúsították meg, majd rövid időn belül négy különböző ítéletet is hoztak az ügyében. Végül nyolc hónapra tiltották el a sportolástól – olyannyira komolyan vették az ítéletet, hogy még egy vitorlásversenyen sem engedték indulni. Benedek nagyon rosszul viselte a méltatlan büntetést, maga alatt volt, még az is megfordult a fejében, hogy befejezi a pályafutását. De végül úgy döntött, ha kell, akkor egyedül is edzeni fog, nem engedte, hogy megfosszák az újabb olimpiai szereplésétől.

Néhány hónappal később az olimpiai bajnoki döntőben négy gólt dobott Oroszországnak, így a medencében ,,válaszolt” az őt ért igazságtalanságokra. A példátlan akarata és lelki ereje lendítette át ezeken a hónapokon, ennek is  köszönhető, hogy Magyarország 24 év után újra dobogó tetején állhatott az ötkarikás játékokon. (…)

A teljes cikket a 777 oldalán olvashatják el.