Kezdőlap Egyéb „A rosszul gondozott egészség törékennyé válik”

„A rosszul gondozott egészség törékennyé válik”

Adj egészséget

A pápa hangsúlyozta, hogy felépülőben van a fertőző hörghurutból, és az egészség gondozásának fontosságáról elmélkedett.

Ferenc pápa csütörtökön audiencián fogadta az „Egészséggondozás etikája” című szeminárium résztvevőit. A kötetlen szavakban megfogalmazott beszédében megragadta a lehetőséget, hogy a saját egészségéről elmélkedjen. „Mint láthatják, életben vagyok” – jegyezte meg humorosan. „Az orvos nem engedte meg, hogy elutazzak Dubajba. Ennek az az oka, hogy ott nagyon meleg van, és a hőségből a légkondicionált légtérbe való belépés nem előnyös ebben a hörghurutos állapotban.” A pápa azt is megköszönte Istennek, hogy betegsége nem tüdőgyulladás, hanem egy „nagyon akut, fertőző hörghurut”. „Már nincs lázam, de az antibiotikumokat és az egyéb dolgokat továbbra is szedni kell” – mondta a pápa.

Erő és törékenység

Ferenc pápa ezután általánosságban foglalkozott az egészség témájával és azzal, hogy annak gondozása fontos. „Az egészség egyben erős és törékeny is” – mondta. „Milyen egészséggel rendelkezik az ember, mennyire ellenálló, milyen erős”, de egyben törékeny is! „A rosszul gondozott egészség törékennyé válik.” A pápa hangsúlyozta, hogy látja a megelőző orvoslás hasznát, mert az „megelőzi az eseményeket, mielőtt azok bekövetkeznének”. Elismeréssel szólt a szeminárium témájáról. Kijelentette, hogy az emberek amikor betegek, keressenek orvosi megoldásokat, és őrizzék meg egészségüket, amikor jól vannak. „Nemcsak orvosi és gyógyszeres megoldásokat kell keresni, hanem gondozni is kell az egészséget, gondolni kell az egészségre és annak megőrzése is” – figyelmeztetett. „Nemcsak a gyógyítás, hanem az egészség megőrzése is fontos.”

Ferenc pápa egészségi állapota  

A pápa a tüdejét ért fertőzéssel küzd múlt szombat óta, amikor CT-vizsgálaton esett át, hogy orvosai megfelelő képet kapjanak az influenza tüneteit illetően az egészségi állapotáról. Dubaji apostoli útjára a napokban került volna sor, amelynek keretében részt vett volna a COP28 éghajlati csúcstalálkozón december 1-3. között, de orvosai tanácsára kedden este lemondta a látogatást.

Forrás: Vatican News