Kezdőlap Hírek „A véletlen az Úristen művészete” – elhunyt Bőzsöny Ferenc

„A véletlen az Úristen művészete” – elhunyt Bőzsöny Ferenc

Bőzsöny Ferenc
Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió egykori legendás főbemondója, hitvalló keresztény, akinek hangját egy ország ismerte és szerette. A teljes megemlékezést a 777 oldalán olvashatják el.

Bőzsöny Ferenc 1931-ben született Pécsen, középiskolai tanulmányait Veszprémben végezte a Piarista Gimnáziumban, ahol többek között Mádl Ferenc későbbi köztársasági elnök osztálytársa volt. Katolikus papnak készült, ezért később a kommunista hatalom öt alkalommal is megtagadta főiskolai, illetve egyetemi felvételijét.

A Magyar Rádió bemondójaként később már felvették az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, 1973-ban magyar nyelvészetből doktorált. Országosan ismert és kedvelt rádióssá vált, a Magyar Televízióban pedig négy évtizeden át működött közre a Delta című tudományos magazinműsor elkészítésében. (…)

Bőzsöny Ferenc egész élete során – a neki ártani akaró hatalommal szemben is – hitvalló keresztény volt. Az ő hangján szólalt meg a Magyar Rádió millenium évében indított, a Kárpát-medence harangjait bemutató, közismert sorozata. Vallotta, hogy

„véletlenek nincsenek. A véletlen az Úristen művészete.”

(…)

Forrás: 777
Fotó: Zemplén Televízió