Kezdőlap Hírek Állagmegóvás egy kifosztott kápolnánál

Állagmegóvás egy kifosztott kápolnánál

szedresi Bezerédj-kápolna
Szedresi Bezerédj-kápolna

Állagmegóvást végeznek a szedresi Bezerédj- kápolnánál. Egyelőre csak a tető rendbetételére van lehetőség. De külső és belső felújítás is igencsak ráférne az épületre, melyet a falu alapítója, Bezerédj István emlékére építtetett az özvegye, 160 éve.

Szedres, Tolna megye, Bezerédj-kápolna: 160 éve épült, elhanyagolták és szétlopták. Röviden így summázható az épület története.

Szentmisék már rég nincsenek benne. Körbenőtték a fák, alig lehet észrevenni a dzsungelben. Illetve most a közvetlen környékét kitakarították, hogy felépíthessék az állványzatot. A Pécsi Egyházmegye, pályázati pénzből, hatmillió forintot költ az állagmegóvásra. A munka csak a beázások megszüntetésére terjed ki. A tető faszerkezetét felújították, és visszahelyezték – szükség esetén cserélték, pótolták – az eredeti cserepeket.

Nemrég tartották a műszaki szemlét, melyen ott volt Szász Gábor a Pécsi Egyházmegye építésze, Sebestyén Lajos műszaki ellenőr, Borsos Ernő, a kivitelező cég ügyvezetője és Turi Tamás műszaki vezető. Szász Gábor szerint később talán lesz mód a külső és belső tatarozásra, de egyelőre nincs erre forrás.

A kápolnát a falualapító özvegye, Bezerédj Etelka építtette, 1861-ben. Látott szebb napokat is…

Wessely