Kezdőlap Hírek Íme a NEK teljes és részletes programja – Budapestre várják Ferenc pápát...

Íme a NEK teljes és részletes programja – Budapestre várják Ferenc pápát és öt kontinens zarándokait

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus
(Fotók: Ambrus Marcsi)

Nyolcvanhárom év után ismét Magyarország rendezi meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK). Az eredeti tervek szerint 2020 szeptemberében tartották volna, azonban a járvány miatt Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságával, valamint a magyar szervezőkkel egyeztetve tavaly úgy döntött, hogy 2021 őszére halasztják a katolikus világeseményt.

A kongresszusok 1881 óta íródó történetében kényszerű szünet csak az első és a második világháború miatt volt. Most először fordult elő, hogy világjárvány akadályozta meg a rendezést.

„Mit jelent és mi a feladata ma eucharisztikus kongresszust tartani a modern és multikulturális városban, ahol az evangélium és a vallási hovatartozás formái peremre szorultak?”

– tette fel a kérdést Ferenc pápa, amikor fogadta az eucharisztikus világkongresszusok szervezőit. A Szentatya úgy fogalmazott: „Kívánom, hogy a budapesti eucharisztikus esemény elő tudja segíteni a megújulás folyamatait a keresztény közösségekben, hogy az üdvösség, amelynek az Eucharisztia a forrása, olyan eucharisztikus kultúrában jelenjen meg, amely képes inspirálni a jó szándékú embereket a tevékeny szeretet, a szolidaritás, a béke, a család, a természetvédelem területén.”

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményei

A NEK alapvetően katolikus világtalálkozó, de 2021-ben jóval több is lehet ennél: minden jószándékú ember első nagy találkozása a világjárvány után – mutatott rá Mohos Gábor püspök, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának vezetője és Fábry Kornél, a NEK főtitkára a május 13-án tartott sajtótájékoztatón. A kongresszus programjairól elmondták: azok változatosak lesznek, megszólítják a hitet mélységében megélőket éppúgy, mint azokat, akik keresik az utat, a találkozást Jézussal, amelyre a világesemény meghívása is utal.

Teológiai Szimpózium, Esztergom

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust megelőző szakmai, tudományos tanácskozást, a Teológiai Szimpóziumot 2021. szeptember 2–4. között Esztergomban tartják. A rendezvényen az Eucharisztiáról, a szentségimádásról hangzanak el előadások magyar és külföldi – köztük európai és tengerentúli – teológusoktól. Az esemény regisztrációhoz és jegyvásárláshoz kötött.

Közös koncert a zsinagógában

A zsidó-keresztény párbeszéd jegyében közös koncertet ad a Solti Kamarazenekar, a Budapesti Énekes Iskola Albertfalvi Tagozata, az ETUNAM Vegyeskar, Virágh András Gábor, valamint Fekete László, Dobszay Péter és Rudas Dániel szeptember 4-én a Dohány utcai zsinagógában.

Hármas ünnep a Hősök terén

Nagyszabású zenés, táncos nyitóünnepséggel kezdődik 2021. szeptember 5-én a Hősök terén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A művészeti programot Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója rendezi. Az ünnepségen fellép többek között a Weiner Leó Iskola zenekara és egy közel ezerfős kórus, amely az Énekes Iskolák egyesített karából, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Énekkaraiból és egy gyermekkarból áll.

Május végéig még várják azok jelentkezését, akik elsőáldozóként szeretnének részt venni a világesemény nyitószentmiséjén. Legutóbb ilyen lehetőség 83 éve, az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszuson volt. Az esemény a főegyházmegye iskoláinak tanévnyitó ünnepsége.

Szeptember 6–10., Hungexpo: Előadások, tanúságtételek

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus fő helyszíne hétköznap reggeltől délutánig a Hungexpo. Öt napon keresztül előadásokat, tanúságtételeket és fakultációkat hallhatunk a világ minden tájáról érkező előadóktól.

Kölyök”, a golyóálló bíboros és Böjte Csaba

Szeptember 6-án Josif Bozanic bíboros vezeti a reggeli imát. A golyóálló bíborosként is emlegetett brazil Joao Tempesta bíborost is meghallgathatjuk. Rio érseke két utcai lövöldözést és egy fegyveres rablást élt már át. Sokat tesz azért, hogy segítsen a társadalom perifériájára szorult embereknek a felemelkedésben.

Szabó Konstantin Kárpátaljáról érkezik a NEK-re. Kosztyu atya, ahogy sokan szólítják őt, titokban végezte el a papképzést és így is szentelték fel. 1945-ben Sztálin rendelete nyomán a görögkatolikus papokat az ortodox egyházba való beolvadásra kényszerítették. Sokan azonban ellenálltak, őket kivégezték vagy a gulágra küldték. Szabó Konstantin pap dinasztiába született. Miután eldöntötte, hogy folytatja a családi hagyományokat, a legnagyobb óvatossággal kellett eljárnia, miközben Ortutay Elemérhez járt teológiai képzésre. Így emlékezett vissza arra az időszakra: „Titokban jártam hozzá magánoktatásra, de nem tudtam, hányunkat, kiket oktat még rajtam kívül. Amikor sűrűsödtek a vegzálások, a jegyzetek helyett bonbonnal, virággal mentem, mintha csak vendégségbe igyekeznék, és mindenféle kerülőutakat találtam ki, hogy kicselezzem a minket figyelő titkosrendőrt.”
Óriási kockázatot vállalt az egész család. A papcsaládokat a diktatúra évtizedeiben az állambiztonsági szervek szoros megfigyelés alatt tartották. „Volt egy pillanat, egy törés, amikor azt mondtam, hogy nem megy, abbahagyom. Elemér bácsi ekkor küldött egy cédulát: »Kölyök – ez volt a fedőnevem –, vigyázz, ne csapd be az ajtót, mert néha nagyon nehéz kinyitni.« Ez a gondolat örökké megmaradt bennem” – idézte fel a tanulás négy kemény évét később Szabó Konstantin. Első önálló liturgiájára egészen 1989-ig kellett várnia.

A hétfői szentmisét Piero Marini érsek celebrálja, aki Szent II. János Pál közeli munkatársa volt évtizedeken át. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke több alkalommal járt már hazánkban. Marini érsek így méltatta a budapesti világesemény előkészületeit: „Részt vettem már néhány eucharisztikus kongresszuson, de még sosem tapasztaltam ilyen széleskörű érdeklődést egy eucharisztikus kongresszus iránt és ilyen nagyszámú jelentkezőt, mint a budapesti esetében.”

Ugyancsak ezen a napon találkozhatunk Böjte Csaba ferences szerzetessel. Előadást tart az Eucharisztiáról kameruni Joseph-Marie Ndi-Okalla püspök, valamint Mary Healy teológus az USA-ból és Damian Stayne, a Cor et Lumen Christi katolikus karizmatikus közösség alapítója, akinek szolgálata által sok ezer ember gyógyult meg.

Szolgálat szamárháton, lázadó hippiből közösségalapító

A Hungexpon találkozhatunk szeptember 7-én Ternyák Csaba érsekkel, valamint Gérald Lacroix bíborossal, aki Kolumbiában a drogháborúk sújtotta vidéken a plébániák között sokszor szamárháton közlekedve szolgált éveken át.

Louis Raphael Sako pátriárka Irakból érkezik. Az Iszlám Állam pusztítása idején és napjainkban is bátran szót emelt az üldözött keresztény közösség védelme érdekében.

A keddi szentmisét az előző NEK-nek otthont adó Fülöp-szigetekről érkező Jose Palma, Cebu érseke celebrálja. Az előadók között köszönthetjük ezen a napon Jean-Luc Moens matematikust, hétgyermekes családapát, a CHARIS katolikus karizmatikus megújulás nemzetközi szolgálatának korábbi moderátorát, és Johannes Hartl-t, aki lázadó hippiből vált közösségalapítóvá. Ők az Eucharisztiáról osztják meg gondolataikat. Hallhatjuk Barbara Heil-t is; az egykori protestáns prédikátor hosszú missziós szolgálat után találta meg a helyét a katolikus egyházban. Dabóczi Kálmán a magyar katolikus mozgalmak hálózatáról beszél majd.

Megmaradni és megújulni

Szeptember 8-án együtt imádkozhatunk a rendkívül szókimondó lengyel érsekkel, Stanisław Gądeckival, majd meghallgathatjuk Mianmar első bíborosának, Charles Maung Bonak a gondolatait. Az ázsiai országból érkező egyházi méltóság egy üldözött keresztény közösséget képvisel, amelyik képes volt fejlődni, gyarapodni az 1962 óta tartó katonai elnyomás ellenére is.

A brazil Moyses Azevedo, a Katolikus Shalom Közösség alapítója szintén részt vesz a NEK-en. Társaival indirekt missziót folytatnak: kellemes kávézókat, szendvicsezőket működtetnek, amelyeket a fiatalok megkedvelnek. A különlegesen elnevezett ételek kapcsán beszélgetések kezdődnek a hely misszionárius alkalmazottai és a vendégek között. Moyses Azevedo 13 évesen kijelentette, hogy nem akar többet templomba menni, néhány évvel később pedig egy lelkigyakorlat megváltoztatta az életét. 1980-ban egy Nemzeti Eucharisztikus Kongresszuson őt kérték fel, hogy köszöntse II. János Pál pápát és találjon ki számára egy ajándékot is. Azevedo úgy döntött, felajánlja, hogy egész életét a fiatalok evangelizációjának szenteli. Két évvel később nyílt az első kávézója. Ma már a világ számos országában jelen van a közössége, Budapesten is.

Az előadók között ezen a napon meghallgathatjuk Székely János püspököt a teremtésvédelemről, valamint Michael White-t, aki receptet mutatott a plébániai élet újjászervezéséhez. Justo Lofeudo a közösségek megújulásáról beszél majd, míg David Maria Jaeger A Szentföld, az Eucharisztia földjecímmel tart előadást.

Hit, hűség, szeretet

Szeptember 9-én Stanislav Zvolenský érsekkel és a nigériai John Onaiyekan bíborossal is találkozhatunk a Hungexpon. Massimo Camisasca püspök Az olasz papok vértanúsága a 2. világháború után címmel tart előadást. Székely János témája pedig az Eucharisztia és a cigánypasztoráció. A szír-malabár egyház helyzetébe Joseph Pamplany püspök által nyerhetünk betekintést. Jean-Claude Hollerich bíboros és Angelo Bagnasco bíboros Eucharisztia, evangelizáció és társadalmi elkötelezettség Európában címmel osztja meg gondolatait.   

A hit ereje

A Hungexpon zajló események zárónapját Veres András püspök imája nyitja, majd a paptársai által remek humorú és kiváló problémamegoldóként jellemzett Oswald Gracias-t hallhatjuk, aki Indiából érkezik a magyar fővárosba. Áder János államfő, a NEK fővédnöke tanúságtevőként lép a közönség elé.

Az előadások rendkívül változatos témákat ölelnek fel. Etienne Vetö a zsidóság, Izrael és az Eucharisztia témakörét járja körül, Baltazar Porras venezuelai bíboros Szentek Isten népében és a világban, a laikus hívek hivatása a szentségre címmel tart előadást.

Andrew Yeom Soo-jung bíboros első római katolikus vezetőként, 2014 májusában átlépte a diktatórikus Észak-Korea határát. Szöul érseke hosszú ideje küzd a két ország közötti megbékélésért. A bíboros médiabirodalmat épített fel, a rászorulók számára konyhát nyitott, ahol gyakran ő maga is ételt oszt a betérőknek. A koreai keresztények helyzetéről beszél majd a kongresszuson.

Georg Schwartz és Andrea Dellatore a Cenacolo Közösség munkáját mutatják be. Georg önmaga is a közösség támogatásával építette fel újra az életét. „Egy bizonyos ponton elhagytam mindent, amire a családom és a hitem tanított. Az alkohol rabjává váltam” – idézte fel múltját Georg. A Cenacolo keresztény értékekre épül, nem terápiás intézmény, hanem önsegítő „életiskolának” tekinti magát. A gyógyír maga a közösség. Orvosok, szociális munkások és pszichológusok nélkül térnek jó útra a fiatalok. A munka és az igaz barátság mellett az ima kap központi szerepet a támogatottak életében. A Cenacolo közösségnek jelenleg több mint hatvan háza van tizennyolc országban. Georg Schwarz egykori támogatottból támogatóvá vált, ma már ő maga is a fiatalok gyógyulását, újrakezdését segíti. 

Koncertek, zenei programok

A hétköznap estéi sem maradnak program nélkül. A NEK mindig óriási lehetőség a rendező ország számára, hogy megmutassa katolikus közösségének életét és ízelítőt adjon kultúrájából, hagyományaiból. A kongresszus hetében a Csík Zenekar, a Szent Efrém Férfikar, a 100 Tagú Cigányzenekar is koncertet ad. Óriási zenei élménynek ígérkezik a világhírű Moszkvai Patriarchátus Kórus fellépése a Zeneakadémián.

A NEK egyik különleges eseménye a lovári nyelvű szentmise a Szent István-bazilikában. Itt hallható majd először a lovári nyelvű miseordinárium, amely egy rendkívül fiatal zeneszerző, Oláh Patrik Gergő műve.

Ugyancsak a kongresszus hetében mutatják be a Budapest-misét a Rózsák terén álló Árpád-házi Szent-Erzsébet templomban.

Az Ifjúsági Est – ForrásPont ezúttal Ákos koncertjével várja az érdeklődőket a Papp László Sportarénába.

Kiállítások, pódiumbeszélgetések a NEK alkalmából

NEK

Szeptember 6., Szent István-bazilika – Misszió Afrikában

Fodor Réka és Csókay András missziós orvosok révén különleges és mély kapcsolat alakult ki az onitshai és a magyar katolikus közösség között. Több szolidaritási akcióban segítettek a hívek, szerzetesközösségek a nigériai testvéreknek. Valerian Okeke érsek számos módon és alkalommal mondott ezért köszönetet. A közössége boldogulásáért fáradhatatlanul dolgozó érsek is Budapestre látogat.

Kiállítás és pódiumbeszélgetés a keresztényüldözésről 

Kereszt-tűzben címmel a keresztényüldözés témáját feldolgozó kiállítás nyílik a Hungary Helps és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésével. A tárlat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a Közel-Keleten és Nigériában zajló folyamatokra, az ottani keresztény közösségek elnyomására, helyzetük tarthatatlanságára. A témához kapcsolódik egy pódiumbeszélgetés is szeptember 7-én szintén a Nemzeti Múzeumban, amelyen Böjte Csabán kívül részt vesznek az Övék a mennyek országa című film készítői: Siklósi Beatrix és Sajgó Szabolcs. A dokumentumfilm az egyik legrégebbi keresztény közösség, az iraki káldok történetét, szenvedéseit mutatja be. Louis Raphael Sako iraki káld katolikus pátriárka egyébként részt vesz a NEK-en.

Kiállítás a görögkatolikus egyház történetéről

A görögkatolikus egyház közel négy évszázados történetét fogja át az a tárlat, amely az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan augusztustól lesz látható a Pesti Vigadóban az Orcád világossága címmel.

Liturgikus programok

Tíz különböző nyelven tartanak szentmisét a NEK jegyében Budapest 12 templomában szeptember 8-án. A Szent István-bazilikában keleti rítusú szertartáson vehetnek részt a hívek. Szeptember 9-én 17 órától kezdődik a Szent István-bazilikában a közösségek szentségimádása.

Családi nap: Játék és muzsika

A NEK szervezői valamennyi korosztályt hívnak és várnak a programokra. Szeptember 11-én 10–15 óra között a Családok Jézusban Közösség szervez családi napot a Margitszigeten. Az esemény a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által életre hívott Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) rendezvénysorozatának egyik programja. Két színpadon beszélgetésekkel, zenével, ismert előadókkal várják a családokat. A nap folyamán hallhatjuk és láthatjuk többek között: Szalóki Ágit, Berecz Andrást, a Debreceni Hajdú Táncegyüttest, a Misztrál együttest, Csókay András idegsebészt és Pindroch Csaba színművészt. A színpad körüli sátrakban valamennyi korosztály talál őt érintő és érdeklő témát, legyen szó önismeretről, párkapcsolati vagy éppen környezetvédelmi kérdésekről. A gyermekeket kézműves foglalkozásokkal, kincskereséssel, geocachinggel, falmászással és egyéb sporttevékenységekkel várják a szerzetesrendek és közösségek.

A várakozás

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik legjobban várt eseménye a szeptember 11-i Kossuth téri szentmise – amelyet előreláthatóan Erdő Péter bíboros, prímás celebrál – és az azt követő gyertyás körmenet. Ekkor tartják az országos ministránstalálkozót is.

A világesemény záróünnepsége a Hősök terén lesz. A Statio Orbis, a városért és a világért mondott szentmise szeptember 12-én 11 óra 30 perckor kezdődik. Az Operaház zenekarán és kórusán kívül fellép egy több mint kétezer fős énekkar. Reményeink szerint itt találkozhatunk Ferenc pápával. Üzenetértékű a Szentatya látogatása, hiszen legutóbb 21 évvel ezelőtt, II. János Pál pápa volt jelen Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, Rómában. A pápák rendszerint követek útján képviseltetik magukat a világeseményeken és videóüzenetekben köszöntik a zarándokokat.

Egyéb érdekességek

Városszerte infópontok nyújtanak majd segítséget az érdeklődőknek. A NEK hetében a bazilika előtti tér a Szent István Könyvhétnek és vásárnak ad otthont. A Széll Kálmán téren és az Örs vezér terén felállított színpadokon az arra járókat igyekeznek majd a szervezők megszólítani.

Készül a világ, készül a vidék 

Pünkösdhétfőtől tűzi műsorára a Kossuth Rádió az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszusnak emléket állító 10 részes hangjátékot. A mű a múltidézésen túl hidat épít a ma embere felé. A főszerepekben Molnár Piroskát, Papp Jánost, Pindroch Csabát és lányát, Mirát hallhatjuk.

Vidéken és külföldön is számos kiállítás, program, koncert szerveződik a NEK jegyében. Ízelítőül: 

  • Székesfehérváron a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának szervezésében szabadtéri kiállítás nyílik. A művészek a vizualitás, a korszerű képi hatás, a szimbolikus megjelenítés eszköztárát felhasználva, egyéni nyelvezeten szólnak az európai kultúrát alapvetően meghatározó keresztény vallási hagyomány erejéről és a XXI. századi, mai napig érvényes hatásáról.
  • Szegeden Építeni csakis szeretettel címmel az 1938-as hármas szentév eseményeit bemutató kiállítás nyílt a napokban a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. Az 52. Eucharisztikus Kongresszusra felkészülve kezdték el kutatni az 1938-as év történéseit az egyházmegyében. Ez a munka nem várt gazdag eredménnyel járt, ezeket gyűjtötték össze és mutatják meg az érdeklődőknek egészen július 20-ig.
  • Rómában május 27-én kiállítás nyílik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére Ne féljetek! címmel a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében. A hazai alkotók műveit felsorakoztató tárlat a tervek szerint Olaszország után Budapesten a Vigadóban is látható lesz.

A NEK sikeres lebonyolításában számos önkéntes is részt vesz, akikhez május végéig lehet csatlakozni.

Az eseményekre az iec2020.hu oldalon regisztrálhatnak az érdeklődők.

A programokat, helyszíneket és előadókat ismertető, május 13-i sajtótájékoztató IDE KATTINTVA visszanézhető.

Forrás: NEK / Fotók: Ambrus Marcsi


a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút