Kezdőlap A lelkiatya válaszol Bűn, ha felindultságból trágár kifejezést használtam?

Bűn, ha felindultságból trágár kifejezést használtam?

Kedves Lelkiatya! Előre is elnézést kérek, hogy babonásnak tűnök, de akkor is felteszem ezt a kérdést. Nemrég porszívóztam, és a fülbevalóm véletlenül a porszívóba került. Emiatt negatív érzelmeim voltak, és kirgiz nyelven egy trágár kifejezést mondtam. Régóta ismertem ezt a kifejezést, mert egy kirgiz faluban élek, de csak ma tudtam meg, hogy ezek a szavak valójában szörnyű átok, és erős hatása van. De nem akartam megátkozni senkit, csak felindultságból mondtam. Mit kéne most tennem?

Kedves Levélíró! Ha egy kisgyerek az óvodában hall egy nagyon csúnya mondatot, aminek nem tudja a jelentését, és otthon elkezdi mondogatni ezt a csúnya mondatot, akkor ez a kisgyermek nem káromkodik, hiszen azt sem tudja, mit jelent, amit mond. Éppígy Ön sem átkozódott, amikor kimondta azokat a kirgiz szavakat, hiszen nem tudta, mit jelentenek.

Természetesen azzal vétkezett, hogy mérgében vagy fájdalmában egy trágár szót mondott. Ennek tudatában volt, ezzel tehát hibát követett el. Ha haragos, vagy valami baj történik, először mindig fohászkodjon, kérje Isten segítségét, hallgasson, gondolja végig, hogy mit és hogyan kell mondania. Ha így tesz, el tudja kerülni a csúnya szavak használatát.

Azonban nyugodjon meg, Ön nem átkozódott, az Ön által tudatlanul kimondott szavaknak nincs semmilyen átkot hozó hatása az Ön számára.