Kezdőlap Hírek Tisztesség, bátorság és felelősség kell a klímavédelemben

Tisztesség, bátorság és felelősség kell a klímavédelemben

Szeptember 23-án megkezdődött New Yorkban az ENSZ klíma-csúcstalálkozó, amelyre a pápa eljuttatta videóüzenetét. Ebben az államokat felelősségvállalásra inti, és kéri, hogy tegyenek meg mindent a szenvedő bolygó megmentésére.

Az éghajlatváltozás korunk egyik legsúlyosabb és legaggasztóbb jelensége, amely összehangolt választ sürget, valós politikai akaratot, valamint az emberi méltóságnak megfelelő fogyasztási modelleket. Ferenc pápa videóüzenetében visszatér kedves témájához, a környezetvédelemhez, amelyet Laudato si’ – kezdetű enciklikájában is megfogalmazott. Aggodalmát fejezi ki az állam- és kormányfőknek, a vállalkozóknak, a nem kormányzati szervezeteknek és az 2019-es ENSZ klíma-csúcstalálkozó minden résztvevőjének.

A haladás szolgálja a személyt, a békét és a környezetet

A párizsi klímacsúcs óta eltelt négy évben a vállalt kötelezettségek még „cseppfolyós” állapotban vannak, és távol állunk a kitűzött célok elérésétől. A XXI. század elején az emberiséget emlékeztetni kell súlyos felelősségére. A környezeti pusztuláson túl emberi, etikai és társadalmi romlás tanúi vagyunk, amelyre meg kell találni a megoldásokat. A fogyasztási és termelési modelleket meg kell újítani, a nevelés és az érzékenyítés folyamatait úgyszintén. A pápa által javasolt haladásnak a személyt, a békét és a környezetet kellene szolgálnia, az emberi méltóság mércéjével. Ehhez három erkölcsi ismérvet jelölt meg: tisztesség, bátorság és felelősség.

Betartani a párizsi klímaegyezményt

A magyar köztársasági elnök is felszólalt a nyitóülésen, ahol csak azok az országok kaptak szót, akik nem üres tervekkel, hanem konkrét programokkal érkeztek. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár úgy fogalmazott: a decemberi COP 25-re készülve, amelyet Chilében tartanak majd: konkrét tervek kellenek, nem pedig üres beszédek. A cél, hogy a következő tíz évben 45%-kal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását – ahogyan azt a párizsi klímaegyezmény előírja; ne építsenek új szénerőműveket a világban, és ne támogassák tovább a fosszilis energiatermelést. A felmelegedés megállításához minden országnak ki kell vennie a részét – figyelmeztetett az ENSZ-főtitkár

Forrás: Vatikáni Rádió

Ha tetszett a cikk, kérjük ne felejtse el megosztani, ajánlani Facebookon és egyéb közösségi csatornákon. Köszönjük!