Kezdőlap Hírek Ferenc pápa videóüzenete történelmi útja előtt

Ferenc pápa videóüzenete történelmi útja előtt

Testvérek vagyunk, még ha különbözünk is egymástól. Boldog vagyok, hogy új fejezetet nyithatok a vallások kapcsolatában – jelenti ki videóüzenetében a pápa, aki február 3. és 5. között az Egyesült Arab Emírségekbe utazik, hogy Abu-Dzabiban részt vegyen egy vallásközi találkozón, melynek témája az emberi testvériség.

Szálem alejkum! A béke legyen veletek! – így köszönti Ferenc pápa az Egyesült Arab Emírségek lakosságát, amelyet néhány nap múlva fölkeres. Az ország az együttélés, az emberi testvériség és a találkozás modellje kíván lenni különböző civilizációk és kultúrák között, biztos helyet nyújtva sokaknak a munkához és a szabad élethez, a különbözőségek tiszteletben tartásával.

Ferenc pápa örömének ad hangot, amiért találkozhat egy olyan néppel, amelyik a jelenben él, de tekintetét a jövő felé fordítja. Zájed sejk, az Egyesült Arab Emírségek alapítója okkal állította: „A valódi gazdagság nem csupán az anyagi javakban rejlik. A nemzet valódi gazdagsága a személyekben van, akik a nemzet jövőjét építik… Az igazi kincset az emberek jelentik”.

A Szentatya köszönetet mond Mohamed Zájed bin Szultán Ál Nahján sejknek, amiért meghívta az „Emberi testvériség” – témájú vallásközi találkozóra. Háláját fejezi ki az Egyesült Arab Emírségeknek a kiváló együttműködésért, a nagylelkű vendéglátásért és a testvéri fogadtatásért, amelyet látogatása alkalmából nyújtanak. Köszönetet mond továbbá barátjának és kedves testvérének, a kairói Al-Azhar egyetem nagyimámjának, illetve mindazoknak, akik részt vettek a találkozó előkészítésében bátorságukért és eltökélt szándékukért, hogy bebizonyítsák: Az Istenben való hit egyesít, nem pedig elválaszt. Közelít minket egymáshoz különbözőségünk ellenére is, távol tartja az ellenségeskedést és az ellenszenvet.

Boldog vagyok, amiért az Úr megadta a lehetőséget, hogy szeretett földeteken új lapot nyithassak a vallások közötti kapcsolatok történetében, ezzel megerősítve, hogy testvérek vagyunk, még ha különbözünk is egymástól – állapítja meg videóüzenetében a pápa. Örömmel várom a találkozást Zájed házának gyermekeivel, a bőség és a béke földjén, a napsütés és a harmónia, az együttélés és a találkozás földjén. Nagyon köszönöm, hamarosan találkozunk! Imádkozzatok értem! – búcsúzik videóüzenetében a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió