Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hasonlít a keresztény ima és a meditáció?

Hasonlít a keresztény ima és a meditáció?

Tisztelt Lelkiatya! Jól gondolom, hogy a jógában hasonló tevékenységet végeznek az emberek, mint a például pünkösdisták: kikapcsolják az öntudatukat és átadják magukat Istennek?

Kedves Levélíró! A keleti vallások nagy része (és a jóga is) egy személytelen istenségben, erőben hisznek, ezzel akarnak kapcsolatba lépni. Mivel a meditáció tárgya egy személytelen valóság, ezért fontos minden személyes tudatosság kikapcsolása.

A kereszténység (és benne a pünkösdi egyházak is) egy személyes, végtelenül szerető Istenben hisz. Ezért a keresztény ima lényege nem az öntudat kikapcsolása, hanem személyes találkozás, párbeszéd, a személyes Isten befogadása.

Természetesen egy mély személyes találkozásban is elámul, elnémul az ember. Házaspárok az életük legszebb, legmélyebb pillanataiban hallgatnak. A legmélyebb érzéseket és gondolatokat nem lehet szavakban kifejezni. Épp így a mély imádságban is elnémul az ember, megrendülten áll Isten titka előtt.

Ám ez nem a tudat kikapcsolása, hanem a személy megnyitása egy nálánál nagyobb Valóság, Szeretet felé. Amikor egy keresztény ember úgy imádkozik, hogy minden személyes és tudatos dolgot ki akar kapcsolni, az már nem keresztény imádság, nem a személyes Istennel való hiteles találkozás.