Kezdőlap A lelkiatya válaszol Házasságot köthetek egy elvált férfival?

Házasságot köthetek egy elvált férfival?

Tisztelt Lelkiatya! Úgy érzem, megtaláltam azt a személyt, akivel együtt szeretném leélni az életem, pontosabban mindketten erősen és határozottan ezen a véleményen vagyunk a jövőnkkel kapcsolatban. Mindketten római katolikusok vagyunk. A páromnak volt már egy házassága, amit a törvény szerint felbontott, de a katolikus egyház szerint, úgy tudom, nincs válás, csak nagyon különleges esetekben. A volt felesége élettársi kapcsolatban él sok éve valakivel. Az is biztos, hogy ők már nem kívánnak közös életet élni és nem is fognak soha. Én viszont nem támogatom az élettársi kapcsolatot, szeretnék egyházi esküvőt. Lehetséges-e az, hogy Isten színe előtt összeházasodjunk?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy egymásra találtak, és szeretetben, Isten akarata szerint akarják felépíteni a közös életüket.
A férje akkor tud egyházi házasságot kötni, ha az első házassága esetleg valamilyen okból érvénytelen volt. Ennek oka lehet például a megfelelő szándék hiánya valamelyik részről (vagyis ha nem volt meg mindkettejükben a szándék, hogy életre szóló, felbonthatatlan életszövetséget szeretnének kötni).
Azt javaslom, hogy a férje menjen el a plébániára, és kérje az atya segítségét az érvénytelenítési eljárás elindításához.
Isten bőséges áldását, sok kegyelmet kívánok Önöknek!