Kezdőlap Az év minden napjára Hét érv a megbocsátás mellett

Hét érv a megbocsátás mellett

Hét érv a megbocsátás mellett
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a megbocsátás; mivel a sértő és a sértett fél számára egyaránt gyógyító hatással bír. Hét érvet osztunk meg olvasóinkkal, ami ezt bizonyítja.

1. Enyhíthetjük a stresszt. Amikor gondolatban visszajátsszuk a sérelmünket vagy haragot táplálunk olyan személlyel szemben, aki bántott vagy megsértett, szervezetünk stresszel reagál. Fokozódik az izmok tónusa, az izzadás, emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám és egyéb jelenségek is megmutatják, hogy az idegrendszer „alarm” állapotban van. Amennyiben szeretnénk megbocsátani – vagy egyszerűen csak elképzeljük, mit érezhetett a másik fél, vagy milyen okok vezethettek a helytelen viselkedéséhez –, a stressz élettani mutatói nem változnak. A michigani Hope College-tanulmány írja le a jelenséget és ad útmutatást arról, miként lehet csökkenteni a stresszel összefüggő betegségek gyakoriságát.

2. Védhetjük a szívünket. A megbocsátás hajlandósága csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A Tennessee Egyetem egyik tanulmánya szerint a megbocsátás csökkenti a vérnyomást, a pulzusszámot és a szívizmok terhelését.

3. Jobb lehet a párkapcsolatunk. A Buffalói Egyetem egyik tanulmánya kimutatta, hogy az asszonyok hatékonyabban  tudják feloldani a családi konfliktusokat, ha képesek megbocsátani, és jóindulatot mutatnak férjük sértő viselkedésével szemben.

4. Csökkenhetnek fájdalmaink, enyhülhetnek idült betegségeink. Fájdalomra vagy idült betegségre gyakorta reagálunk haraggal, frusztrációval, önváddal. Bűnbánatot érzünk szeretetteink betegsége miatt, szomorkodunk az egészséges élet lehetőségének elvesztése felett. Az önmagadnak, fájdalmaidnak vagy betegségednek való „megbocsátás” képességével elősegítheted gyógyulásodat.
Az emberek gyakorta találkoznak a megbocsátás érzésével halálos betegség esetén. „Az élet végén az embereknek van lehetőségük elmondani mindazt, amit el kell mondaniuk, megjavítani párkapcsolatukat, bocsánatot kérni mindazért, amit tettek vagy mondtak. Megbocsátás több szinten létezhet, könnyebbé teszi a dolgokat a távozó személy és a hátramaradottak között” – mondja Webster.

5. Boldogabb lehet az életünk.

6. Elmélyülhet Istennel a kapcsolatunk. Hinni annyit jelent, mint Isten szeretetében élni. A szerető Istennel csak az tarthat élő kapcsolatot, aki megbocsát és szeretetben él.

7. Elnyerhetjük a mennyországot. Aki szívből megbocsát, csak az számíthat Isten megbocsátására. (Vö. Mt 6,15)

Mi nem számít megbocsátásnak?

Fotó: Pixabay

Ha tetszett a bejegyzésünk, ne felejtse el megosztani!