Kezdőlap Az év minden napjára Hit és félelem

Hit és félelem

A hegymászó életének nagy álma volt, hogy egyszer eljusson a legmagasabb hegycsúcsra. Sokévi felkészülés után indult el a nagy útra. Nem vitt magával társakat, egyedül akarta megszerezni a dicsőséget.
Elindult felfelé. Amikor beesteledett, ahelyett, hogy éjjeli sátrát elkészítette volna, folytatta a mászást mindaddig, amíg koromsötét lett. Minden fekete volt. A napot és a holdat sűrű felhők takarták el, és semmi sem látszott. Ahogy  így mászott felfelé, egy pár lépésre a csúcstól megcsúszott, és zuhanni kezdett. Csak fekete pontokat látott. Ellenállhatatlan erő húzta lefelé. A teste a levegőben lógott, csak a kötél tartotta erősen. Halálfélelem fogta el. Felvillantak előtte életének jó és rossz eseményei, és kétségbeesve kiáltott fel:
– Istenem! Segíts!
Ekkor egy hang, mely felülről jött, onnan, ahol az eget sejtette, azt kérdezte:
– Mit akarsz, mit tegyek?
– Ments meg, Istenem!
– Tényleg hiszed, hogy megmenthetlek?
– Persze, hogy hiszem!
– Akkor vágd el a kötelet, amivel meg vagy kötve!
Ezután mély csend lett. Ám a hegymászó nem engedelmeskedett: úgy döntött, hogy továbbra is teljes erejével kapaszkodik a kötelébe. A mentőscsapat másnap holtan találta meg. Megfagyott teste lógott a kötélen, amihez oly görcsösen ragaszkodott. Csak három méterre volt a földtől.

Fotó: Pixabay
(A kép illusztráció.)