Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan válasszak lelkivezetőt?

Hogyan válasszak lelkivezetőt?

Kedves Lelkiatya! Még sosem volt lelkivezetőm, de mostanra megérett bennem, hogy szeretnék találni valakit. Tudom, hogy vannak hivatásos lelkivezetők, tudom, hogy kereshetek a környezetemben is valakit, akár a gyóntatómat is. Viszont sajnos nincs konkrét gyóntatóm, különböző helyekre járok misére, és nincs olyan ismerősöm, akit szívesen megkeresnék ezzel a kérdéssel. Viszont van egy olyan vallásos személy, akit YouTube-os interjú videók alapján ismertem meg, személyesen nem ismerem, de nagyon sok gondolatával tudok azonosulni és pozitív, szimpatikus személyiségnek tűnik. Szívem szerint őt keresném meg ezzel, de félek egyrészt, hogy furcsán venné ki magát ismeretlenül a helyzet, másrészt hogy ha ő nem hivatásos lelkivezető, esetleg még nem is találkozott ilyesmivel, ha el is vállalja, hogyan fogjuk tudni ezt jól csinálni. Keressek inkább mégis mondjuk a Manréza házból valakit, vagy így is működhet jól egy lelkivezetés?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy lelkivezetőt keres. Nagy ajándék, ha valaki talál egy olyan atyát, aki előtt könnyen tud őszinte lenni, fel tudja tárni az élete nehézségeit, kérdéseit, örömeit. A lelkivezető ismeri azt, akinek az életét kíséri, de nincs benne azokban a mélységekben, sötétségekben, amelyeket az általa vezetett személy néha átél. Nem a gödörben, nem a sötétségben van, hanem a gödör szélénél, látja az általa vezetett személy múltját, értékeit, az élete távlatait, így át tudja őt segíteni a mélypontokon.

A lelkivezető személyének kiválasztása az Ön feladata. Véleményem szerint az egyik legfontosabb az, hogy olyan valakit találjon, akinek a közelében könnyen tud őszinte lenni, könnyen fel tudja tárni az élete sebeit, nehézségeit is. Megpróbálhatja megkeresni azt az atyát is, akit a világhálón keresztül látott és hallgatott. Minden papnak van képzettsége és küldetése is arra, hogy lelkivezető legyen. De nyugodtan választhat lelkivezetőt a Manréza ház atyái közül is.