Kezdőlap A lelkiatya válaszol Honnan lehet tudni, hogy halálos bűnben vagyunk?

Honnan lehet tudni, hogy halálos bűnben vagyunk?

Kedves Lelkiatya! Minden gyónás után bennem van a kétely, hogy mi van, ha szentségtörést követtem el, mert halálos bűnben áldoztam. Vagy nem jól gyóntam. Honnan lehet tudni, hogy halálos bűnben vagyunk?

Kedves Levélíró! Isten végtelenül jó. Minden szeretet forrása Ő. Belőle származik az anyai szeretet, a hitvesi szeretet, a nagyszülői szeretet is. Jobban szeret, mint ahogy a legjobb szülő tudja szeretni a gyermekét, a legjobb nagyszülő az unokáját, a legjobb házastárs a kedvesét. Ha egy gyermek tökéletlen módon kért bocsánatot, azért a szülő még örömmel és teljes szívvel megbocsát neki. Éppígy, ha egy gyónás tökéletlen is, Isten a szívet, a szándékot nézi, és megbocsát, megtisztít.

Egy gyónás soha nem teljesen tökéletes, hiszen nem is vagyunk tudatában minden bűnünknek. Nem ritkán egy ember idős korában kezdi megsejteni a rég elkövetett bűnei igazi, teljes súlyát. Ennek ellenére azért a gyónásai őszinték és jók voltak, és Isten bocsánatát, kegyelmét elnyerte általuk.

Törekedjen arra, hogy rendszeresen gyónjon, és minden olyan súlyosabb bűnt, ami eszébe jut, mondjon ki a gyónásában. Nem kell ezeket részletezni, nem kell bennük vájkálni, csak megnevezni, rámutatni a sebre, amelyre Isten gyógyító kegyelmét kéri. Ezen felül pedig legyen nagy bizalommal Isten jósága iránt. Nem tudja Őt felülmúlni a nagylelkűségben.