Kezdőlap Az év minden napjára Ima háború idején

Ima háború idején

Imanap az emberiségért

Uram, bocsásd meg nekünk, hogy csak a szükség idején fordulunk teljes szívvel hozzád. Bocsásd meg, hogy csak a bajban ismerjük fel, nálad a segítség, s meghallgatod azt, aki hozzád kiált. Vedd le, Uram, rólunk bűneinket, és ne taszíts el minket vétkeinkkel együtt. Hiszen Nálad az irgalom, és teljes Nálad a szabadulás. Most már megdöbbenve látjuk – bár mondtad, de nem hittük –, hogy a mi vétkeink árát a gyermekeink fizetik meg. Rájuk raktuk azt a terhet, amit mi nem akartunk viselni. Most puhítsd bánattal gőgös keménységünket. Értük könyörgünk, nem magunkért. Add, Uram, hogy teljes szívvel hozzád forduljunk és veled együtt alakítsuk számukra azt a világot, amely nem a háborút készíti elő.

Most már a saját bőrünkön érezzük, hogy mi a különbség az élet kultúrája és a halál kultúrája között. Elért bennünket a háború. Amíg messze volt tőlünk, nem szorult el a szívünk, nem eszmélt a lelkünk. Élveztük azt a békét, amely nem a Te békéd volt. Most a valódi békéért könyörgünk, amely csak Tőled jöhet. Mert Te magad vagy a Béke. Add, hogy most már ne térjünk le az együttérzésnek és a szeretetnek arról az útjáról, amelyre a rászorulók vezettek minket. Katartikus élmény felismerni, hogy mennyi együttérzésre és szeretetre vagyunk képesek. Hiszen ők, a szenvedők, a meggyötörtek értünk is vezekelnek. Most nem mi vagyunk értük, hanem ők vannak miérettünk. Illő, hogy összeérjen a sorsunk.

Azokért is könyörgünk, akiknek nem rendült meg a szívük. Akik ebben az apokaliptikus helyzetben is még mindig önös érdekük lelketlen kényszerében élnek. Akik áldozatos segítség, önvizsgálat és imádság helyett, érzéketlen szívvel csak saját rövid távú hasznukra figyelnek.

Adj békét, Urunk, az emberi szívekbe, adj békét a háborútól szenvedőknek, és adj megbékélést, hogy ne a bosszú legyen a következő háború magvetése. Legyen erős reményünk és cselekedeteink megerősítője a zsoltáros szava: „Szorultságukban az Úrhoz kiáltottak, s ő megmentette őket minden félelmüktől. Egyenes úton vezette őket, hogy lakható helyre jussanak, s megköszönjék az Úr kegyelmét.” Add, Uram, hogy gyógyító szereteted és irgalmas jóságod fáradhatatlan közvetítői legyünk a bajban lévő embertársaink mellett. Ültess, Urunk, békét a lelkünkbe, és add, hogy az felnövekedjék bennünk. Tégy minket a Te Békéd eszközévé.

Mária, hajnali szép Csillag, Béke Királynője, szomorúak vigasztalója, betegek gyógyítója, könyörögj érettünk. Ámen.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút