Kezdőlap Az év minden napjára Inkább szolgáljunk, mint minket szolgáljanak

Inkább szolgáljunk, mint minket szolgáljanak

Inkább szolgáljunk, mint minket szolgáljanak
Évekkel ezelőtt a „szolgáló vezetés” kifejezés betört az üzleti körökbe. Egyeseknek ez ellentmondásos időszaknak tűnt, amit a nyelvészek „oximoronnak” hívnak.

Hiszen a vezetők azok, akiket szolgálni kell, nem igaz? Mégis, szerzők mint Robert K. Greenleaf és mások arra helyezték a hangsúlyt, hogy azáltal érik el a legtöbbet, ha szolgálják azokat, akiket vezetnek. El is indította Greenleaf Központot, hogy a „szolgáló vezetés” filozófiáját tovább fejlessze.

A Szolgáló Vezetés fogalmával a Bibliában is találkozhatunk, melyet Jézus Krisztus mutatott be a legjobban. Követőinek címezve Jézus kimondta: „Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.” (Márk evangéliuma 10,45) Ezt megelőzve azt mondta: „aki közöttetek első akar lenni, az legyen mindenki rabszolgája!” (Márk evangéliuma 10,44).

Csak egy probléma van ezzel: tudom, hogy Isten azt akarja, hogy szolgáljak – de nem szeretném, ha szolgaként bánnának velem. A „hús-vér” oldalam azt akarja, hogy az emberek lássák a szolgálataimat és azt mondogassák: „Azt a mindenit, Ken milyen csodálatos embere az Istennek.” Ugyanakkor sajnos az igazi szolgákat nem veszik észre, gyakran figyelmen kívül hagyják őket. Az igazi szolga csak a mesterét kívánja látni és szolgálni, anélkül, hogy saját magára gondolna. Te is megtudod, hogy milyen igazi szolgának lenni – mikor majd annak tekintenek.

Miközben ezeken gondolkodtam, lenyűgözött az, ahogyan Henry Blackaby írt erről. Sokkal jobban ki tudta erről fejezni magát, így itt van néhány részlet:

„Mert ki a nagyobb? Az, aki asztalnál ül, vagy aki szolgál? Ugye az, aki asztalnál ül? Én pedig olyan vagyok közöttetek, mint aki szolgál.” (Lukács evangéliuma 22, 27)

Az Isten királyságában levő nagyság nagyban különbözik a világban levő nagyságtól. A mi társadalmunk a gazdagságot, a hatalmat, a szépséget idealizálja. Sőt, azokat ünnepeljük, akik arcátlanul fitogtatják erkölcstelenségüket. A világ azt állítja, hogy értelmetlen másokat szolgálni. Ugyanakkor az Isten királysága teljes mértékben visszautasítja az ilyen világi értékeket, és a legnagyobb megbecsülését azoknak adja, akik a legtöbbet szolgálnak. Annak a személynek, aki önzetlenül, szeretettel, panaszkodás nélkül szolgál, és anélkül, hogy ezt elismernék neki, nagy tisztelete van az Isten királyságában.

A teljes cikket a karizmatikus.hu-n olvashatják el.