Kezdőlap Kiemelt Jeruzsálem – keresztények vagyonközössége

Jeruzsálem – keresztények vagyonközössége

jeruzsálem

Valahányszor fellapozom az Apostolok Cselekedetei című újszövetségi könyv negyedik fejezetét és abban az első jeruzsálemi keresztények életéről szóló részt olvasom, bevallom, némi túlzásnak érzem a megállapítást, hogy „A hívek sokaságának egy volt a szíve-lelke.”

Ebből úgy tűnik, mintha valami kommunisztikus életformában éltek volna. Szó sincs erről! Az apostolok tekintélyét fejezi ki ez a mondat. A hívek mindenüket, amijük volt, az apostolok rendelkezésére bocsátották, hogy segítsenek azokon, akik szegénysorban éltek, szűkölködők voltak köztük.

Aki pedig nem segítette az apostolok munkáját, inkább akadályozta azt – megtagadta bűnei beismerését –, az az egész közösséget károsította meg, és elszakadt Istentől. Aki Isten ellen lázad, az megkapja méltó büntetését.

Istent nem lehet kijátszani. Lukács, az Apostolok Cselekedetei szerzője pedig mindig hirdeti Isten irgalmát és türelmét.

*

Tehát valójában nem a vagyonközösség volt kötelező az első keresztény közösségben, hanem a rászorulók segítése, a szociális érzékenység és a bűnbánat. Aki viszont ezt és javainak jótékony célra fordítását megtagadja, az az apostolok tekintélyét tagadta meg. A Szentlélek az Egyház tekintélye mögött áll.

Ananiás és Szafira is eladta földjét és úgy tettek, mintha az egészet érte kapott pénzt a közösségnek adták volna. Megtagadták, hogy alávessék magukat az apostolok tekintélyének. Nem voltak kötelesek mindent odaadni, de képmutatásuk bűn volt. A Szentlélek ellen vétkeztek, nem is az apostolok ellen.

„Nem embereknek hazudtál, hanem az Istennek!”

*

„Az apostolok nagy hatással tettek tanúságot az Úr Jézus Krisztus föltámadásáról és nagy kegyelem munkálkodott mindnyájukban. Nem is akadt köztük szűkölködő.”

Az Úrban hívő férfiak és nők sokasága egyre növekedett.

Rosdy Pál

A cikk a Keresztény Élet hetilap április 18-i lapszámában jelent meg.


a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút