Kezdőlap A lelkiatya válaszol Kell-e gyónnom, ha nem áldozhatok?

Kell-e gyónnom, ha nem áldozhatok?

Tisztelt Lelkiatya! Negyvenöt éves, mozgásomban enyhén korlátozott nő vagyok, de teljesen önálló életet élek. Már két éve rendszeresen járok templomba, illetve igyekszem az egyházközösségi életből is kivenni magam. Csak a keresztségben részesültem, de szeretnék rendszeres hitéletet élni, és így áldozni és bérmálkozni is, amit eddig a plébánosommal sajnos nem sikerült megbeszélnem. Már két alkalommal gyóntam is, de mind ez idáig továbbra sem részesültem áldozásban. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e egyénileg gyónnom, csak gyónnom abban az esetben is, ha áldozásban még ezután sem részesülök. Egy másik kérdésem, a betegek kenetét kérhetem-e abban az esetben is, ha nem állok jelenleg műtét előtt, nem vagyok súlyos beteg, illetve nem vagyok egészségileg rendkívüli élethelyzetben, de állapotom miatt szeretném kérni ezt a szentséget, és kell-e előtte gyónni.

 

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy elindult a hit útján, igyekszik az életébe befogadni Isten szeretetét! Nagyon sok régóta hívő keresztény testvérünk közel sem tesz meg ennyit a hitéért, Istenért!

Egy felnőtt ember akkor részesülhet az Eukharisztiában, Krisztus Testében és Vérében (vagyis áldozhat), ha erre kellőképpen felkészült: ha megvan az őszinte hite, az élete is az evangélium tanítása szerinti, ismeri a hit alapigazságait, jár Szentmisére. A maga esetében ezek a feltételek szinte teljes egészében megvannak. Talán az hiányzik, hogy részletesebben megismerje a hitigazságokat, esetleg egy ilyen oktatáson részt vegyen. Azt tanácsolom, hogy a plébános atyától nagyon világosan kérdezze meg, hogy mikor lehetne elsőáldozó, és mik ennek a feltételei. Ha az atya kitérő választ ad erre, nyugodtan egy másik plébánián is kérheti az elsőáldozást.

Addig is a bűnbánat (gyónás) szentségében részesülhet, és kérheti jelen állapotában a betegek szentségét is (amelynek felvétele előtt szintén szükséges a bűnbánat szentsége).