Kezdőlap A lelkiatya válaszol Lehet elsőáldozó a sérült gyermekem?

Lehet elsőáldozó a sérült gyermekem?

Kedves Lelkiatya! Van egy központi idegrendszeri sérült, súlyos értelmi fogyatékos, nem beszélő, autista, kamasz nevelt fiam, aki az utóbbi időben az elsőáldozásra készülők hittan könyvét nézi és tanulja. Hogy lehetne őt elsőáldozásra vagy lelki áldozásra előkészíteni? Misére és rózsafüzér imára néha szoktam vinni, egyébként inkább a zarándoklatokat szereti, és naponta többször hallgat a interneten is miséket és hittanórákat.

Kedves Édesanya! Nagyon örülök, hogy a gyermekét ilyen nagy szeretettel neveli, és a hit útján, az Istennel való boldogító találkozás útján is igyekszik őt segíteni.

A katolikus egyház sérülteket is enged elsőáldozáshoz akkor, ha a sérült személy „különbséget tud tenni az Eucharisztia (Krisztus Teste) és a közönséges kenyér között”, vagyis ha érti, érzi, átéli, hogy maga Isten költözik a szívébe a szentáldozáskor. A leveléből úgy látszik, hogy az Ön gyermeke nagyon is érzi, megérti Isten közelségét, szeretetét. Ha ez valóban így van, akkor forduljanak egy atyához, tartsanak a gyermekének egy kis felkészítést, azután pedig gyónhat és áldozhat. A gyónásban nem baj, ha nem tud sokat reagálni, az atya helyette fogja mondani a bűnbánat szavait.