Kezdőlap Az év minden napjára Magyarországon a fiatalok 67%-a hitetlen

Magyarországon a fiatalok 67%-a hitetlen

Magyarországon a fiatalok 67%-a hitetlen
Gyakran halljuk, hogy jelentősen fogy a keresztények száma a világon, és különösen Európában. De mégis, hogyan állunk mi keresztények a világban? Egy friss kutatás szerint elsősorban a fiatalok között jelentős ez a csökkenés. A nyilatkozó fiatal felnőttek többsége nem ateista, tehát istentagadó, de nem tartoznak semmilyen egyházhoz, felekezethez. Magyarországon a fiatalok 67%-a hitetlen – írja a 777.

Európát fürkészve néhány meglepő eredményt is felmutat a jelentés, amelyet Stephen Bullivant, a londoni St Mary’s University teológia professzora publikált. Belgium és Hollandia is hasonló cipőben jár, mint hazánk, holott ezt a két államot általában erősen vallásos országoknak tartottak. “Írország fiataljai – ellentétben az utóbbi idők híreivel – még mindig erősen vallásosak, legalábbis más európai államokhoz mérten. Eközben olyan országok, amikről egészen a közelmúltig azt gondoltuk, hogy erős vallásos közösséggel rendelkeznek – például Litvánia, Belgium, Hollandia, Csehország – úgy tűnik, elég nagy bajban vannak az utánpótlást tekintve.”

A legjobban Lengyelország áll a vizsgálat szempontjából, ahol csak 17 százaléka vallotta úgy a 16-29 éves korosztálynak, hogy nincs vallása. Itt találjuk egyébként a legtöbb keresztényt is: a fiatal lengyel felnőttek 83 százaléka vallotta kereszténynek magát. Utánuk következik Litvánia (74%) és Írország (59%). A legkevesebb keresztény fiatal Csehországban van (9%), Svédországban ez az arány 18 százalék, a hollandoknál pedig 19.

Magyarország a hatodik legkevésbé vallásos fiatalokkal rendelkező ország – a semmilyen felekezethez nem tartozó fiatal felnőttek aránya 67 százalék. A magyar adatok alapján is megfigyelhető, hogy az arány folyamatosan csökken: 1998-ban még a lakosság 58%-a vallotta magát római katolikusnak, 2001-ben már csak 55 százaléka, míg 2011-re ez az arány 39 százalékra csökkent. 2011-ben egyébként az összes keresztény felekezetet összeadva a magyar lakosság 54 százaléka vallotta magát kereszténynek. 39 százaléka tartotta magát római katolikusnak, 12%-a reformátusnak, 2%-a, evangélikusnak, kb. 1% egyéb keresztény egyház.