Kezdőlap A lelkiatya válaszol Megaláz a munkatársam

Megaláz a munkatársam

Versengő munkások

Kedves Lelkiatya! Közmunkás vagyok, és eddig szerettem a munkámat. Nemrég érkezett egy új kolléganő, aki nagyon sokszor kritizál, szinte kiabál velem, megalázó módon beszél rólam. Ha csak egy kicsit is szembeszállok vele, az mintha csak olaj lenne a tűzre. Mostanában kedveskedőbb lett, de a kedvesnek szánt szavak mögött ott van a folyamatos szurkapiszka és a megaláztatás. Már nagyon idegesen megyek be mindig a munkahelyre. A kérdésem az, hogy bűn, meghátrálás lenne-e, ha közös megegyezéssel felmondanék? Vannak terveim, mert a közmunka csak átmeneti megoldást jelentett.

Kedves Levélíró! Teljesen igaza van abban, hogy a jó munkahelyi légkör nagyon sokat segíthet abban, hogy valaki kiegyensúlyozott, nyugodt életet élhessen, hogy megőrizhesse a lelki békéjét. Egy jó kolléganő, ha hibát lát a másik munkájában, akkor azt tisztelettel, segítő szándékkal, bizalmasan, nem sértő módon igyekszik a tudtára adni.

A közfoglalkoztatás helyett egy munkaerőpiaci állást találni amúgy is fontos és jó lépés volna. Bátorítom Önt erre, hogy tegye meg az ehhez szükséges lépéseket.

Addig is, ha szidalom éri, gondoljon Jézusra! Az elfogatása után, a kihallgatások során és a keresztúton leköpdösték, gyalázták azok, akiknek ő soha rosszat nem tett, akiket Ő végtelen szeretettel szeretett, akikért pont most készült feláldozni az életét. Jézus mégsem lett ideges, vagy keserű. Végtelen békességgel hordozta a keresztjét. Amikor Önt is szidalom éri, próbálja mindig Krisztus arcát látni, az Ő belső, rendíthetetlen békességét befogadni és őrizni a szívében.

Építsen lelki védőfalat a szíve köré! Készüljön fel a nehéz, fájdalmas mondatokra. Ha elhangzik egy ilyen mondat, azt ne engedje be a szívéig, hanem engedje, hogy a védőfalról lepattanjon. Mondja ki a lelke mélyén ilyenkor, hogy ez a mondat nem rólam szól, hanem annak a kolléganőnek a lelki görcseiről. Nem kell a szívéig engedni az ilyen mérgező nyilakat. A szíve szentélyébe csak azt engedje be, aki Önt valóban ismeri és szereti, aki építeni akarja az Ön életét, nem rombolni azt.