Kezdőlap A lelkiatya válaszol Megbocsátja Isten, hogy elvesztettem a tisztaságomat?

Megbocsátja Isten, hogy elvesztettem a tisztaságomat?

Tisztelt Lelkiatya! Egy nagyon kényes kérdéssel fordulok Önhöz. Sajnos nem vagyok már tiszta. Nagyon bánom ezt, hatalmas bűntudat kerget. Ha megbánom az Atyának, hogy paráználkodtam, akkor megbocsájtja nekem ezt? És újra tiszta leszek az Ő szemében?

Kedves Levélíró! Örülök annak, hogy ennyire őszinte, és hogy ennyire bánja a vétkét. A tisztaság valóban nagyon nagy kincs. A Biblia azt írja, hogy minden bűnt a testén kívül követ el az ember, de a paráznasággal a saját testében vétkezik.

Fontos azonban tudnia, hogy mégsem ezek a legnagyobb bűnök Isten szemében. A tisztaság elleni bűnöket sok esetben gyengeségből, nem gonoszságból követi el valaki. Néha sokkal nagyobb bűn az, ha valaki a gyűlöletével megkeseríti egy másik ember életét.

Isten minden bűnt megbocsát, ha őszintén megbánjuk, vagyis valóban sajnáljuk, elhatározzuk, hogy a jövőben igyekszünk elkerülni ezt a bűnt, és megpróbáljuk jóvátenni azt, amit lehet. Isten nem elítélni, hanem felemelni, megtisztítani akar. Jézus megbocsátott a kereszten a jobb latornak. A Mennyei Atya úgy vár minket, mint a tékozló fiút várta az apja, elénk fut és átölel!

Menjen el, és gyónja meg ezt a bűnét. Határozza el, hogy a jövőben meg fogja őrizni a tisztaságát, tisztán készül a házasságra (ha Isten ezt a hivatást adja Önnek). Isten szemében újra hófehér lesz a lelke. Jézus vére minden bűntől megtisztít minket, ha a szentségek forrásaihoz (pl. a gyónáshoz) járulunk, és befogadjuk az ő kegyelmét.