Kezdőlap Az év minden napjára Mi a legfontosabb?

Mi a legfontosabb?

Mi a legfontosabb?
Egy rövid, tanulságos történet, amely remekül szemlélteti, hogyan koncentráljunk a valóban fontos dolgokra a hétköznapokban.

Egy filozófiaprofesszor azzal kezdte az egyetemi előadását, hogy fogott egy befőttesüveget, és megtöltötte 5 cm átmérőjű kövekkel. Majd megkérdezte hallgatóit:
„Ugye tele van az üveg?”
„Igen” – hangzott a válasz.
Ezután elővett egy, apró kavicsokkal teli dobozt, és elkezdte beleszórni a kavicsokat az üvegbe. Miután az apró kavicsok kitöltötték a kövek közötti üres helyeket, megint megállapították, hogy az üveg tele van. Ezután a professzor elővett egy, homokkal teli dobozt és elkezdte betölteni a homokot a befőttesüvegbe. A homok természetesen minden kis rést kitöltött.
„És most – mondta a professzor – vegyék észre, hogy ez a ti életetek!
– A kövek a fontos dolgok – a családod, az egészséged, a barátaid – ha minden mást elveszítenél, az életed akkor is teljes maradna.
– A kavicsok azok a dolgok, amelyek még számítanak, mint a munkád, a házad, az autód.
– A homok az összes többi apróság.
Ha a homokot töltöd be először, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek. Ugyanez történik az életeddel: ha minden idődet és energiádat az apróságokra fordítod, nem marad hely azoknak a dolgoknak, amelyek igazán fontosak a számodra. Fordíts figyelmet azokra a dolgokra, amelyek alapvetők a boldogságod szempontjából:
– Játssz a gyermekeiddel.
– Menj el orvosi ellenőrzésre.
– Törődj a pároddal.
– Szakíts időt barátaidra.
Mindig lesz időd dolgozni, takarítani, bevásárolni, rendet rakni. Állítsd be a prioritásokat, azaz, a fontossági sorrendedet! Először a kövekre figyelj – azokra, amik igazán számítanak. A többi: csak homok…”

Fotó: Pixabay