Kezdőlap A lelkiatya válaszol Miért bűn megélni a testi szerelmet az esküvő előtt?

Miért bűn megélni a testi szerelmet az esküvő előtt?

A kép forrása: Pixabay.com
Tisztelt Lelkiatya! Nem vagyok hívő, a menyasszonyom katolikus, és ennek megfelelően megtartjuk kapcsolatunk tisztaságát az esküvőig, minden héten járok vele szentmisére. Egyre nagyobb feszültséget és sokszor fájdalmat okoz ennek a fogadalomnak a betartása, pedig mély, őszinte szerelmen, szereteten alapszik a kapcsolatunk. Ismerem a hit tanításait, mégsem tudom megérteni, miért nem lehet már most teljes a kapcsolatunk, amikor már elköteleztük magunkat egymás iránt. Nem a fizikai, testi vágy nehézségeiről van szó, hanem a lelkiről, hogy ne érezzem azt, hogy ez egy falként magasodik közöttünk, hogy nem vagyunk teljesen egymáséi. Nem értem, miért bűn megélni a kapcsolat ezen részét, ha Isten teremtette a vágyat is, amit érzünk egymás iránt.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy egymásra találtak, és nagy szeretetben élik meg a kapcsolatukat. Örülök annak is, hogy értékeli a menyasszonya hitét, eljár vele a templomba.

A testi eggyéválás a legmélyebb módja annak, ahogyan férj és feleség a szerelmüket, az egységüket átélhetik. Ez a cselekedet akkor igaz, akkor van a helyén, ha nem csak test, hanem két élet egyesül. Ha egymásnak adják az örömeiket és a fájdalmaikat, a múltjukat és a jövőjüket: egész életüket, egész önmagukat. Ha ez a döntés, az életük odaajándékozása nem történt meg bennük, akkor a testi eggyéválás nincs egészen a helyén, nincs meg a teljes arany fedezete. Mindketten azt érzik, hogy megtettünk valamit, ami nem egészen igaz. Úgy tettünk, mintha egyek lennénk, mintha odaadnánk a teljes önmagunkat, de ez nincs egészen így.

Az Önök esetében – ha jól értem – a házassági döntés már mindkettőjükben megszületett, de az esküvő még távolabb van. Jó volna, ha kérdezni tudnék Önöktől egy-két dolgot, akkor tudnék komolyabban segíteni. Két dolgot azonban mégis el tudok mondani.

Az első: ha a házassági döntés megszületett, akkor nem érdemes túl sokáig halasztani az esküvő idejét. Ha egy virág kinyílt, akkor nem lehet betenni a hűtőszekrénybe, hogy majd 2 év múlva elővesszük. A szerelemnek is megvan a maga ritmusa. Mi az akadálya annak, hogy esetleg előbbre hozzák az esküvőt? A házasságkötés idejének meghatározásában a fő szempont nem a lakás megléte, nem az évszakok, nem az anyagiak, hanem a kapcsolat állapota. Ha egy szerelem teljesen beérett, akkor itt az idő az esküvőre. A többi problémát mind meg lehet oldani.

A második megjegyzésem: ha az esküvő időpontja nincs túl messze, akkor igyekezzen ezt az időt boldog várakozással, udvarlással, készülődéssel tölteni. Az udvarlás és a jegyesség ideje olyan szakasza a szerelemnek, ami nem tér többet vissza, van egy sajátos szépsége, játékossága, költészete. Ne arra figyeljen, ami még nincs, hanem örüljön annak, ami van. Találja meg az udvarlás örömét! A házasság előtti tisztaság nagy felkészülés a házasságon belüli hűségre is. A házasság előtti tisztaság megtartásakor mindkét fél nagyon fontos tapasztalatot szerez arról, hogy a társamnak van erkölcsi tartása, tud uralkodni az ösztönein. Így könnyen tudnak majd bízni egymás hűségében a házasság ideje alatt is.

További Lelkiatya válaszokat itt talál.