Kezdőlap A lelkiatya válaszol Miért nem áldozhat, aki elvált és újraházasodott?

Miért nem áldozhat, aki elvált és újraházasodott?

Miért nem áldozhat, aki elvált és újraházasodott?
A kép forrása: Pixabay.com
Kedves Lelkiatya! Szeretném megkérdezni, hogy valóban ki van zárva a Katolikus Egyház által szolgáltatott Eukarisztiából és szentgyónásból az, aki elvált és újraházasodott? Mikor ezt olvastam, napokig sírtam és lelkileg teljesen megviselt. Ezek szerint még csak esélye sincs a bűnök megbocsátására és Jézus drága testében és vérében való irgalomra, eggyé válásra annak, aki elvált és újraházasodott? Ez szerintem ellentmond annak, hogy Jézus mindenki bűnét magára vette és mindenkiért szenvedett. Az, aki az ölés halálos bűnét elkövette, majd meggyónta, az részesülhet Jézus testéből és véréből, aki házasságot bont fel, az nem?

Kedves Levélíró! Minden bűnre van bocsánat, ha valaki őszintén megbánja, és igyekszik megújult életet élni, Isten életadó, de néha nagyon is igényes parancsai szerint.
Krisztus arra tanít minket, hogy a házassági igen, a házassági kötelék felbonthatatlan, végérvényes odaadás. Ezért, aki egy érvényes házasság után egy másik kapcsolatba kezd, az vét az első házastársának ígért hűsége, szeretete ellen.

Ha ezt őszintén meg akarja bánni, akkor ez azt jelenti, hogy vagy visszatér hozzá, és megpróbálják újra építeni a kapcsolatukat, vagy egyedül él, tudva azt, hogy a házastársához fűződő kötelék nem múlt el, és egy ilyen fájdalmas helyzetben is köti őt.
Néha ennek a hűségnek már itt a földi életben is gyümölcse van. Ismertem egy asszonyt, aki a hűtlenkedő, és őt elhagyó férjéhez hűséges maradt. Sok-sok évvel később a férfi megbetegedett. Az akkori barátnője azonnal otthagyta, a régi felesége azonban megtudta a férfi nehéz helyzetét, és üzent neki, hogy ha gondolja, hazajöhet. A férfi némi vívódás után hazajött. A felesége végtelen szeretettel és tapintattal ápolta, segítette őt. A férfi végül könnyek között kért bocsánatot mindenért. Az utolsó hónapjaik olyan békében és szeretetben teltek el, amit soha nem éltek meg addig a házasságukban. A férfi békességgel a szívében, a felesége iránti nagy hálával és szeretettel tele lépte át azután az öröklét kapuját.

Ferenc pápa gondolatait a válásról és a szentáldozásról itt tekinthetik meg.

Ha az Ön házassága tönkrement, fontos megvizsgálni azt, hogy ez az első házassága valóban teljes értékű, érvényes házasság volt-e. Azt az igent az esküvőn valóban őszintén, egész lényükkel és akaratukkal kimondták-e, vállalták-e a sírig tartó hűséget, szeretetet? Javaslom, hogy keressen fel egy atyát, és mesélje el neki az első házassága történetét. Ha az tűnik ki, hogy az első házassága nem volt Isten előtt teljes értékű, akkor lehetséges azt utólag semmissé nyilvánítani, és a mostani élettársával szentségi házasságot kötni, ami után aztán újra gyónhat és áldozhat is.

Addig is, amikor a templomban a többiek áldozni mennek, gondoljon arra, hogy Jézus sokféle módon jön hozzánk: Önhöz is jön, a szívébe költözik, ha nem is szentségi módon. Gondoljon arra is, hogy azzal, hogy nem áldozik, maga is tanúja a szentségi házasság értékének, felbonthatatlanságának.