Kezdőlap Az év minden napjára Miért van vörös cipő a pápán?

Miért van vörös cipő a pápán?

Miért van vörös cipő a pápán?
Sokak emlékében élhet még a vörös cipő képe, melyet Szent II. János Pál pápa viselt, vagy csodálkoznak; miért nem viseli azt Ferenc pápa. De tudta, hogy ezek a cipők olyan ősiek, mint az Egyház? Vagy hogy rendkívüli jelentéssel bírnak?

A magyarázat előtt érdemes tisztázni, hogy a pápák háromféle cipőt viseltek: piros selyemcipőt a Vatikán belsejében, püspöki szandálokat a miséken (1969-ig*) ünneplésére, végezetül pedig ott van az előbb említett vörös cipő. Ez utóbbiról beszélünk ma.

A piros cipők a hatalommal vannak kapcsolatban, és nem csak az egyházon belül. Már az etruszk királyok is státuszszimbólumként viselték őket, mert a vörös (amit királyi lilának neveztek) egy ritka tengeri csigákból származó, drága festék volt. A római császároknál a vörös cipők hagyományosan a magas státuszt jelezték, az arisztokraták is viselték őket.Régi cörös cipő
Régebben nemcsak a pápa cipője, de egész ruhája is vörös volt, melyet a XVI. század közepén fehérre változtattak. Szent Miklóst a mai napig piros ruhában ábrázolják. A piros szimbolizálja mind a pápa világi tekintélyét, mind Krisztus szenvedését. Jelképezi az Isten iránti szeretetet, és ezáltal emlékeznek meg az összes mártírról, akik Krisztusért adták életüket.
A cipőreformokat VI. Pál kezdte meg, többek között ő szüntette meg a pápa lábát csókoló szokásokat. Eltávolította a csatokat az összes egyházi cipőről, és úgy döntött, nem használja a selyempapucsot a Vatikánon belül.
XVI. Benedek pápa visszatért a saját cipésze, Adriano Stefanelli fényes piros cipőjéhez. Jelenlegi pápánk csak a házban visel pirosat; kinti cipőnek a fekete színt választotta, ezzel szimbolizálva az egyházi megszorításokat, puritánságot.

II. János Pál pápa imája

Forrás: aleteia.org

*A hagyománnyal II. János Pál szakított, ő barna cipőre váltott. XVI. Benedek visszahozta a piros cipőt, de Ferenc pápa ismét szakított a hagyománnyal. Az új pápához kötődő érdekesség még, hogy a feljegyzések szerint ő az első balkezes egyházfő a történelemben.