Kezdőlap A lelkiatya válaszol Miként tekint Isten a régi bűneinkre?

Miként tekint Isten a régi bűneinkre?

Szexuális zaklatás esetén meg kell szegni a gyónási titoktartást?

Kedves Lelkiatya! Isten hogyan tekint a régi bűnökre, amiket valaki a megtérése előtt követett el? Felnőttként tértem meg Istenhez és az Egyházhoz. Ugyan meg voltam keresztelve, de semmilyen vallási nevelést nem kaptam. Az első gyónásom inkább lelki beszélgetés volt. Viszont mostanában egyre gyakorlatiasabban készülök a gyónásaimra, néha előjönnek a régi dolgok, és ez elég nyomasztó tud lenni. Volt, amit már említettem gyónásaim során a régi dolgokból, de nem akarok folyton a múltban megrekedni. Hogyan lehetne továbblendülni ezen?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy rátalált Istenre, kinyitotta előtte a szíve, az élete kapuját! Afelől legyen teljesen nyugodt, hogy az első gyónása, amit ön nagy jóakarattal, őszinteséggel végzett, helyes és jó gyónás volt. Isten a bűnbánat szentségében azt kéri, azt várja, hogy azokat a súlyos bűnöket vigyük elé, aminek a tudatában vagyunk. Sok embernél megtörténik az, hogy egyes bűnei az élete egy későbbi szakaszában válnak igazán tudatossá, akkor kezdi belátni és bánni őket.

Azt javaslom, hogy a következő gyónására úgy menjen, hogy írja fel egy papírra azokat a súlyos bűnöket, amiket valószínűleg még nem gyónt meg igazán kimondva, és ezeket is gyónja meg, hogy végérvényesen letehesse őket, és világosan hallhassa, hogy Isten ezeket is mind megbocsátotta. Ezután azonban legyen teljes bizalommal, hogy Isten irgalma végtelen, nem elítélni, hanem felemelni akar minket, a szeretete beborítja bűneinket, Jézus vére tisztára mos minket.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút