Kezdőlap Az év minden napjára Önfeláldozás vagy kegyelem?

Önfeláldozás vagy kegyelem?

Önfeláldozás vagy kegyelem
Ha valaki jót akar nekünk, az nem azt jelenti, hogy mindig azt mondja, amit hallani akarunk; hanem azt, hogy a helyes út felé próbál terelni bennünket.

Egy kisfiúnak meghalt az édesanyja, egyedül maradt az apjával. Az apa szigorú ember volt, nem engedte gyermekét a saját feje után menni. A fiú tizenöt éves korában megszökött otthonról. Azt mondta: „Nem tudok így élni, önálló életet akarok kezdeni. Nekem ne parancsolgasson senki!” Huszonöt éves korában belekeveredett az uralkodó elleni lázadásba a középkori Franciaországban. Az összeesküvésben tíz fiatalember vett részt. A lázadást leleplezték, és mind a tíz ifjút guillotine általi halálra ítélték. A kivégzés előtti utolsó estén a fiatalember együtt ült a börtönben kilenc társával. Azon gondolkozott, mégiscsak szerette az apja, mert nem akarta, hogy ide jusson. „Ha még egyszer hazamehetnék, bocsánatot kérnék tőle. De késő, reggel kivégeznek.”
Másnap reggel eljön a kivégzés ideje. Sorban hangzanak az ifjak nevei, azok kilépnek a sorból, és a vesztőhelyhez lépnek. Elhangzik a tíz név, tíz fej a porba hullik, de a fiatalemberé nincs közöttük. A hóhérok tanácstalanul néznek körbe: „Úgy látszik, többet tartóztattunk le. A maga neve nincs itt. Elmehet!”

A fiú azonnal futni kezd. Az első dolga az, hogy hazamegy az apjához, és bocsánatot kér.

Tíz év után nehéz végigmenni a régi utcán. Nehéz rátenni kezét a kilincsre, végigjárni a szobákat. Minden üres. Leül az apja íróasztala elé. Itt ült mindig, innen nézett rá olyan szigorúan. Most már tudja, hogy azért, mert szerette. A fiú az íróasztalra tekint: egy levél fekszik rajta, melyet az apja írt – neki. Reszkető kézzel bontja ki. „Fiam, ma reggel azt olvastam az újságban, hogy holnap hajnalban kivégeznek. Én annyira szeretlek téged, hogy megpróbálok odaállni helyetted – hátha sikerül. Gyermekem, gondolj arra, hogy így szeret minket Isten. Amikor a kárhozatunkról volt szó, Ő maga lépett oda. Eljött emberi testben, és odalépett a helyedbe, helyünkbe – elvégeztetett.
A fiú leborult az asztalra, és sokáig sírt. Amikor fölkelt onnan, egészen más ember lett. Az ő szívében is elvégeztetett, új emberré lett. A fiú szíve válaszolt az édesapa áldozatára.

Édesapák figyelmébe

Fotó: Pixabay