Kezdőlap Hírek „Űrállomás, itt Ferenc pápa”

„Űrállomás, itt Ferenc pápa”

„Űrállomás, itt Ferenc pápa”

„Halló, itt Ferenc pápa”– bizonyára sokan emlékeznek, hogy 2013-ban kezdtek el felröppenni a hasonló című híradások, amikor a Szentatya váratlanul telefonon keresett fel olasz híveket. Ezek a telefonhívások idővel szaporodtak, most pedig ott tartunk, hogy Ferenc pápa a világűrbe telefonált – írja a Vatikáni Rádió.

A Ferenc pápa 25 perces beszélgetést folytatott a jelenleg is föld körüli pályán keringő nemzetközi űrállomás tagjaival. Közvetlen kapcsolatban, kép és hang összeköttetésben beszélgetett a hat űrhajóssal, akiknek most ő tett fel kérdéseket. Tolmácsa az űrállomás olasz asztronautája, Paolo Nespoli volt.

A pápa ezúttal nem könnyed csevejre kereste fel beszélgetőpartnereit. Olyan elgondolkodtató kérdések hangzottak el, mint: „Az űrhajózás a világegyetem végtelen tereit kémleli, ami azt a kérdést szüli bennünk, hogy honnan jövünk és hová megyünk?” „Ez egy nagyon kényes problémakör – válaszolt az olasz űrhajós –, mert az a célkitűzésünk, hogy megismerjük a létezésünket, ismereteket szerezzünk róla. Nagyon szeretném, hogy ha nem csak szakemberek, mérnökök és filozófusok, hanem mint például Ön, teológusok, filozófusok, írók is eljöhetnének ide.

A nemzetközi misszió tagjai
A kép forrása: NASA

Később többek között Dante nyomán szóba került a szeretet és a mindenség titokzatos összefüggése; hogy a legénység tagjait mi indította arra, hogy űrhajósok legyenek, de az együttműködés fontossága is – hiszen ez utóbbi nem mindig könnyű odafenn a világűrben összezárva egy állomáson, mégis létszükség. Ez az űrhajósok szerint a nemzetközi együttműködés ékes példája is lehet.

A Szentatya végül üdvözölte az űrállomás legénységét és köszönetet mondott nekik, hogy „az egész emberi családot képviselik a kutató munka azon nagy tervében, ami az űrállomás”. Az űrhajósok nevében pedig Paolo Nespoli mondott köszönetet a pápának, hogy „följebb, magasabbra emelte őket, túl a hétköznapi élet megszokott gépiességén és segítette őket abban, hogy mind nagyobb dolgokra merjenek gondolni”.