Kezdőlap Hírek Régi esemény mai aktualitással

Régi esemény mai aktualitással

Fotó: Magyar Bence

A szeretet erősebb a halálnál, a megbocsátás esélyt ad az életnek.

Szeptember 18-án különleges esemény volt Kemencén. 240 évvel ezelőtt koncepciós cigányper zajlott a településen, a vármegyeházán. Már negyvenegy kivégzés megtörtént, amikor II. József császár közbelépett, és leállította a további ítéleteket és azok végrehajtását.

A Príma Primissima díjas Mezei István felkutatta az elérhető korabeli forrásokat, és ő kezdeményezte a megemlékezést, illetve a vármegyeházán az emléktábla avatását az emlékezés és a megbékélés jegyében. Mint mondta, a kivégzettek lelke már régen békességet talált annak a Jézusnak az emberszerető irgalmából, aki még a kereszten is a megbocsátást hirdette. Adjon az Isten megbékélést azok lelkének is, akik Istentől elrugaszkodva hozták meg az ítéleteket. A kollektív megbélyegzés és a gyűlölködés egykori áldozataira emlékezve mindent tegyünk meg azért, hogy ebben a háborús vészhelyzetben is a pusztítás őrülete helyett a szeretet szava erősödjön fel. Mezei István a Magyar Labdarúgó Szövetségben a hátrányos helyzetű fiataloknak esélyt adó cigány labdarúgás ügyét segíti. A cigány válogatott és a pápai Svájci Gárda mérkőzését többször megszervezte már.

A kemencei ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Németh László Imre pápai prelátus celebrált. Ezt követően a Rajkó zenekar egyházzenei koncertet adott. A műsorban közreműködött két ismert színművész, Jónás Andrea és Nemcsák Károly. Az emlékező eseményt emléktábla-avatás zárta. Az ünnepség fővédnöke Makray Katalin, a volt államelnök, Schmitt Pál felesége volt. Az emléktáblát a Farkas János Alapítvány, valamint Kemence Önkormányzata és a kemencei katolikus közösség állíttatta.

Sz. J. L.

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút