Kezdőlap Egyéb Sajtkészítő szerzetesek

Sajtkészítő szerzetesek

sajtkészítő

A ciszterci szerzetesrend 12. századi alapító apátsága Citeaux (latinul Cistercium) volt. Innen ered a rend elnevezése. 1662-ben azonban a Notre Dame de la Trappe ciszterci apátság aztán az eredeti szigorúbb életmódra tért át. A La Trapp névből ered a trappista elnevezés. 1892-ben végleg kivált ez a „reformált ciszterci irányzat” a ciszterci rendből.

A trappistáké lett mára már a citeaux-i apátság is. A nálunk is közkedvelt trappista sajt készítői, Citeaux szerzetesei a pandémia következtében nehéz helyzetbe jutottak. Az éttermek Franciaországban is bezártak. Most azonban azt adta hírül a párizsi La Croix, hogy Jean-Claude testvérnek sikerült rendkívüli üzletet kötnie: két tonna finom sajtot értékesíteni Citeaux részéről.

Citeaux ciszterci apátságát 1098-ban három Molesme bencés apátságából kivált fiatal szerzetes alapította: Szent Alberik, Harding Szent István és Szent Róbert. Ehhez csatlakozott 1112-ben Clairvaux-i Szent Bernát (a fenti képen) barátaival. Őt nevezik „második alapítónak”. A ciszterciek sokat tettek az albigens eretnekek leküzdésében.

A trappisták igen szigorú életmódot követnek. Aszkézis, ima, fizikai munka, csend. Nemcsak sajtot, sört is készítenek. Összesen 102 apátságuk van. Magyarországon nincsenek trappisták. Hozzánk legközelebb Banja Lukában és Ausztriában vannak. Legtöbben Franciaországban, az USA-ban, Spanyolországban szolgálnak.

(rosdy)